Likefestoon / Aktuális / Orosházán is ingyen szűrnek május 22-én

Orosházán is ingyen szűrnek május 22-én

Az Orosházi Kórház is csatlakozik az Európai Elhízás Elleni Világnap (május 22.) országos szűrőprogramjához. A kórház aulájában a szakdolgozók ezen a napon ingyenesen szűrnek vérnyomást, vércukrot, testzsírt, testtömeget. Lesz életmód és táplálkozási tanácsadás is.

Évről évre az elhízás okozta egészségügyi teher feltartóztatatlanul növekszik, pedig a hátterében húzódó okok többsége elkerülhető lenne a megfelelő egészséges magatartással. Sokak szerint korunk egyik nagy betegsége, így fel kell venni a kesztyűt, és megindítani ellene a szervezett támadást.

Világszerte több mint 1,6 milliárd ember küzd bizonyosfajta súlyproblémákkal. Az érintettek száma majdnem megháromszorozódott az utóbbi húsz évben. Az elhízás mértékének a meghatározására a Body Mass Index (kg/m2) használatos. Normálértéke 18,5-25. Túlsúlyos az illető, ha ezen érték 25-30 közötti, és elhízott, ha az érték 30 feletti.

A folyamatos súlygyarapodást sosem egy tényező okozza. A túlevés vagy mozgásszegény életmód önmagában kevésbé vezet súlyproblémákhoz, mint a kettő kombinációja. A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy mindkét területen hajtsunk végre kisebb változtatásokat annak érdekében, hogy hatékonyan vehessük fel a harcot az elhízással szemben.

Az energia-egyensúlyra vonatkozó vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet viszonylag gyorsan alkalmazkodik a csökkentett energia-bevitelhez azzal, hogy raktározni kezd. “Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy túlélésre vagyunk programozva, nem pedig éhezésre” – magyarázza James O. Hill, a Colorado Orvosi Egyetem obezitológusa, a kalóriamegvonás hosszú távú eredménytelenségét.

“A megoldás sokkal inkább a kis, ám fenntartható vagy még inkább betartható változtatásokban rejlik mind a táplálkozás, mind pedig a fizikai aktivitás területén. Amint a változtatások a mindennapi életünk részévé válnak, hatni kezdenek” – mondja a szakember, állítását kutatási eredményekkel bizonyítva.

Ez lehet például napi 2000 lépéssel több gyaloglás és az étrend egy-két alkotóelemének alacsonyabb kalóriatartalmúra cserélése. Ezeket a kis változtatásokat könnyebb betartani, viszont hosszabb távon már komoly eredményeket hoznak. Hill professzor szerint például az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerekkel készült élelmiszerek és italok fontos szerepet játszhatnak a testtömeg karbantartásában, hiszen kalóriabevitel nélkül nyújtják az édes íz élvezetét.

Egyes adatok szerint a világon 1,6 milliárd felnőtt ember túlsúlyos és 400 millió elhízott. A fejlett országokban évről évre nő a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma, Európában évente 400.000-el több elhízottat és 85.000-el több túlsúlyos gyermeket tartanak számon. Magyarországon a teljes lakosság 34%-a túlsúlyos és minden ötödik ember egyenesen elhízott, a 7-14 éveseknek pedig 20%-a túlsúlyos, 7%-a elhízott.

Orosházán tehát május 22-én várják az érdeklődőket ingyenes szűrésekkel, a kórház aulájában.

Kiss Réka

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.