Likefestoon / Aktuális / EGY SIKERTÖRTÉNET VÉGE – avagy a Dél-Békési Kistérségi összefogás szétverése

EGY SIKERTÖRTÉNET VÉGE – avagy a Dél-Békési Kistérségi összefogás szétverése

A Dél-békési Kistérségi Társulás Tanácsának elnöke, Varga Gusztáv a tegnapi napon benyújtotta lemondását.

Aki ismerte, vagy volt olyan szerencséje, hogy együtt dolgozzon Varga Gusztávval, az elmondhatja, hogy hatalmas tapasztalatokkal, jó kapcsolatokkal rendelkező képviselő, aki a térségünk számára egy igazi kincs. Milliónyi jó tettel bizonyította a közösség és a térség egésze érdekében végzett munkájával elkötelezettségét, a Dél-Békési emberek iránti lojalitását. Simonka György azt írta Facebook-jára, hogy Varga Gusztáv az a vezető, aki a konszenzus megteremtésével létrehozta Dél-Békésben a versenyképességi fordulatot.

Hiányozni fog: Varga Gusztáv átadja lemondását. (Fotó: Facebook)

Most mégis, annyi megújult és megszépült településsel, és számos kidolgozott továbblépési stratégiával a háta mögött, nehéz szívvel ugyan, de meghozta döntését.

De hogyan jutottunk idáig?

Évekig dolgozott a Dél-Békési Kistérség azon, hogy az itt élők is megkaphassák azt, amit a békéscsabaiak, szegediek, kecskemétiek: jobb utakon járjunk, a gyermekeink felújított iskolákba, játszóterekre járhassanak és még sorolhatnánk az elmúlt 5-10 év fejlesztéseit, amiről már sokan hajlamosak elfeledkezni.


A Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulásának évekkel ezelőtti ülése. A botránykeltés előtt egészen más légkör uralkodott.

A térség jelenlegi és korábbi polgármesterei, vezetői közül sokan elmondhatják, hogy az elmúlt évek, sőt az elmúlt évtized társulási ülésein részt venni felemelő élmény volt, baráti hangulat és közös víziók határozták meg azt a megfeszített szakmai munkát, mellyel a dél-békési polgármesterek és szakértőgárdáik vállt-vállnak vetve dolgoztak azért, hogy minden téren a legtöbbet kaphassák az itt élők.

Ezt az együttműködést politikával csak megmérgezni lehet és az elmúlt napok fejleményei alapján állíthatjuk, hogy sajnos pontosan ez történt: a botránykeltők elérték céljukat. A július 22-én megtartott rendkívüli társulási ülésen születtek olyan döntések, amelyek nem szolgálják egyaránt minden itt élő érdekét.

Ügyelet?
Bizottság?
Megállapodások?
Munkarend?

Mindezt egy Ron Werber féle gyűlöletszító tanácsadóval a háttérben, félrevezetett polgármesterekkel, egyeztetés nélkül bejelentett ügyeleti szerződés bontással, eseti bizottsággal, megerősítve 3 jobbikos pártütővel, csekély vezetési tapasztalattal. Ezektől hogyan várhatná bárki, hogy a végcél nem valami politikai támadásra alapot adó újabb mocskolódás.

Kraller József keresi a szövegében, hogy miért van felháborodva (fotó: Bod Tamás)

Főleg, hogy az elmúlt hetekben több “jóakaró” is kaján mosollyal az arcán, először csak suttogva, végül pedig nagy nyilvánosság előtt is azt híresztelte, hogy “botrány lesz a társulásin”. Annyira biztosak voltak a dolgukban, hogy az országos médiát is idehívták, kétségkívül azzal az ígérettel, hogy valami hatalmas felfordulásnak lehetnek szemtanúi. Valóban ez hiányzik nekünk? Kinek az érdekeit szolgálja mindez? Annyi biztos, hogy nem az itt élő emberekét.

Az ülésen Kraller József mindent megtett azért, hogy minél nagyobb indulatokat és zavart keltsen, provokatív, oda nem illő és mindenféle alapvető etikát, tiszteletet és illemszabályt áthágó stílusával, kérdésnek álcázott vádaskodásaival. Így utólag elmondhatjuk, hogy mindent megtett azért, hogy a nap “főszereplője” legyen és hogy ne okozzon csalódást a botrány ígéretével idecsábított sajtóorgánumoknak. Várakozásaival ellentétben azonban az ülést vezető Varga Gusztáv minden kérdésre nyugodt és kimért választ adott, és olyan türelemmel kezelte Kraller József nyilvánvalóan hangulatkeltés célját szolgáló, teljesen irreleváns, de mégis többször megismételt monológjait, hogy azt bármelyikünk megirigyelné.

Ha a (látszólagos) érdeklődők valóban világos képet akarnának látni, akkor azt bármikor megtehetik, sőt mindig is megtehették, hiszen a Társulás működése nyilvános. És ha valóban mindenki érdekének képviselete lenne a cél, akkor egy független, hozzáértő, szakemberekből álló csoport tehetne fel szakmai kérdéseket, mint ahogy történt ez mindig. Azonban az ő céljuk nem a tisztánlátás, hanem hogy ürügyet találhassanak a további botránykeltésre és hogy politikai haszonszerzés céljából, a jó előmenetel reményében tisztességes embereket próbáljanak meg besározni.

Kraller József és “bizottsága” (fotó: Facebook)

Nyilvánvaló, hogy a három jobbikos polgármesternek nem az az érdeke, hogy itt minden megkezdett munka mindenki számára egyaránt ugyanolyan jó mederben haladjon tovább, mint az elmúlt években. Sőt, Vajda Norbert, végegyházi jobbikos polgármester kifejezetten nem az ügyek békés rendezéséről híres, ahogy azt a lincshangulatú, lökdösődésben végződő felvonulásai is jól tükröznek.

Vajda Norbert jobbikos polgármester már itt sem volt a béke és a nyugalom híve

Mégis a jelek szerint pont az a három falusi polgármester, Vajda Norbert és barátai kell, hogy megmondja mi a jó a térségnek, akik nem mellesleg Galló Feri gyűlölködéseinek és romboló munkájának legrégebbi és leghűségesebb követői. Ezeknek az embereknek a keze alól idáig túl sok jó (mások számára) nem származott és az elmúlt napok eseményeiből kiindulva most sem lesz ez másként.

Ha beigazolódik az a félelem, melyre többen is felhívták a figyelmet az ominózus botránykeltés előtt és után is,  és kiderül, hogy a polgármestereket a botránykeltők puszta politikai taktikázás céljából félrevezették, akkor az a társulás végét is jelentheti, aminek néhányan örülnének, de sajnos az itt élők isszák meg a levét.

Annyi biztos, hogy azt már elérték, hogy a gyűlölködő támadásaikkal sikerült egészségében megroppantani egy köztiszteletben álló, becsületben megőszült embert, akinek a térség minden települése csak hálás lehet.

Kraller Józsi, Ruck Marci, Galló Feri, Vajda Norbi, Kun Laci, Farkas Sanyi

Ennél több kárt okozni a térségnek csak kevesen tudtak volna. Ezt sosem fogják nektek megbocsátani a Dél-Békési emberek.

Szégyelljétek magatokat!

Szerzőnk: likefestoon.com

Nézze meg ezt is!

Kerékpáros túraközpont épül

Kerékpárkölcsönző, szerviz, frissítő- és pihenőhely, a legkisebbeknek tanpálya, a kicsit nagyobbaknak pedig gyakorlópálya kialakítása a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.