Likefestoon / Aktuális / Kerékpáros túraközpont épül

Kerékpáros túraközpont épül

Kerékpárkölcsönző, szerviz, frissítő- és pihenőhely, a legkisebbeknek tanpálya, a kicsit nagyobbaknak pedig gyakorlópálya kialakítása a cél, mindez még idén Dél-Békésben.

A Szent György Jövő Építő – és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást arra, hogy a dél-békési térség turizmusába új lehetőséget vigyen. A projekt tervezési feladata és a koncepció kialakítása már 2017-ben megkezdődött. A tervezés során a Mezőkovácsházi járás polgármesterekből álló társulási tanácsa is támogatta a koncepciót, így a túraközpont kialakítása mellett legalább további tíz településre terveztek kezdetben pihenőhelyeket a térséget behálózó túraútvonal mentén.

A koncepció kidolgozása és a műszaki tervek elkészítése után következett az engedélyeztetés minden érintett hatósággal. Így többek között a Kerékpáros Magyarország Szövetség is támogatásáról biztosította a projektet. Az építőipari „robbanás” mellett nehéz volt ugyan megtalálni a túraközpont összetett feladatának kivitelezőjét, de végül ez is sikerült, és még tavaly megkezdődött az építkezés a Likefest Parkban.

Amikor a kivitelező átvette a munkaterületet a „TE-kerj Békésben! – Kerékpáros túraközpont kialakítása” című projektben, elsőként a Likefest Parkban megvalósuló kerékpáros gyakorlópálya nyomvonala lett kijelölve, itt kezdődött meg az építkezés. A tereprendezés után kialakították a nyomvonalat, majd teljes hosszában kibetonozták a két irányú kerékpározásnak helyet biztosító gyakorlópályát. Ez a projektelem már csak aszfaltozásra vár.

Időközben megkezdődött az ún. „indítóállomás” építése is. A túraközpont időjárástól független épülete egy kisebb vendéglátó egységnek, kiszolgáló létesítményeknek, kerékpár kölcsönzőnek és szerviznek fog helyet adni.

A projektgazda szeretné elérni, hogy a térségbe érkező túrakerékpárosok egy helyen minden szükséges felszerelést, információt, kényelmet megtaláljanak, ennek megfelelően építik ki és szerelik fel a túraközpont épületét.

A komplexum a legkisebbek kerékpáros próbálkozásainak, tanulásának is kiváló terepet biztosít. A tanpályán akár négykerekű alkalmatosságokkal is el lehet majd sajátítani a közlekedés szabályait, de aki a kétkerekűvel való biztonságos közlekedést gyakorolná, annak is helyet biztosítanak.

A jelenlegi tervek szerint a központ egyes elemei a veszélyhelyzet jelenleg ismert végére elkészülnek, és birtokba vehetők lesznek a kerékpáros közönség számára.

Szerzőnk: likefestoon.com

Nézze meg ezt is!

A DBMCS folytatja a COVID járvány elleni védekezést

Tótkomlósi iskolákat fertőtlenített a DBMCS A GYORS FELLÉPÉS ÉLETEKET MENTHET! ▶️ Kattints ide videóink megtekintéséhez: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.