2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Új sportcsarnok és tanuszoda épülhet Orosházán

Új sportcsarnok és tanuszoda épülhet Orosházán

Orosházán virágzik a sportélet. Több egyesület országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az utóbbi években, ami egyre nagyobb számban kelti fel a városlakók érdeklődését, és sok fiatalt sarkall rendszeres mozgásra. A Városi Sportcsarnok már nem tudja kiszolgálni ezeket az igényeket, így hosszú ideje téma egy új létesítmény építése, tanuszodával kiegészítve. Erről egy éve komolyabb tanácskozás folyik, legutóbb január 19-én ültek asztalhoz a város vezetői és az egyesületek képviselői, valamint a térség országgyűlési képviselője.

Még mindig rengeteg a nyitott kérdés. Bizonytalan az új csarnok helye, hogy 1500 vagy 2000 férőhelyes legyen, hogy hogyan oldják meg a parkolás kérdését, illetve milyen forrásokból valósul meg a beruházás. Szó volt arról, hogy tanuszoda is létesüljön, de ennek megvalósulása egyelőre még kérdés.

– Abban biztosak vagyunk, hogy az új létesítményre szükség van. Folyamatosan kapcsolatban állunk a ferencvárosi stadion építésének kivitelezésében is részt vevő céggel, akik hasznos tanácsokkal látnak el minket. Fontosnak tartom, hogy az új építményt fent tudjuk tartani, így erre is gondolnunk kell a tervezés során­ – tudtuk meg Dávid Zoltán polgármestertől.

Orosházának nincs lehetősége arra, hogy önerőből finanszírozza a projektet, ezért különböző pályázatokat kell megcélozni.

– Lényeges, hogy először a pontos tervekkel készüljünk el, amikkel pályázni lehet a szűkös határidejű támogatásokra. Arra kértem a sportegyesületek vezetőit, hogy ők is gondolkodjanak ezen a kérdéskörön, illetve igényeiket, ötleteiket jelezzék – nyilatkozta Simonka György országgyűlési képviselő.

Kiss Gergő, 2008-as olimpiai kvótaszerzése meghatározó volt a birkózók számára. Emellett országos szinten is meghatározó eredményeket érnek el, melyet a magyar szövetség is elismert sportiskolai szintre emeléssel. Bekerültek a sportágfejlesztési programba, melynek kertében a vidéki bázisok fejlesztése meghatározó szerepet tölt be. Az ülésen részt vett Dr. Hegedűs Csaba, a birkózó szövetség elnöke is, aki a szövetség nevében jelentős anyagi támogatásáról biztosította a várost az új épület létrejöttéhez.

csarnok– Egyre nagyobb létszámú az utánpótlás nevelésünk, az Október 6. utcai teremben egyre nehezebben férünk el, főleg, hogy a környező települések birkózóival is tartunk közös edzést minden héten egyszer. Szeretnénk nemzetközi tornát rendezni utánpótlás szinten, ami a mostani csarnokban nem valósulhatna meg – informált minket Széll Attila, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke.

A kézilabdásoknak is fontos lenne egy nagyobb befogadóképességű létesítmény, mivel a férfi és a női csapat meccsein is sorra teltház van, a férfiak idén nemzetközi kupában is szerepeltek. Az utánpótlás 300 tagot számlál, mondani sem kell, hogy az edzések beosztása nehézkes.

– Több külföldi klub is megkeresett bennünket, hogy szívesen jönnének Orosházára edzőtáborozni. Sajnos jelen körülmények között erre nincs lehetőség, ezért egy multifunkcionális csarnok nagy segítség lenne a számunkra. Előnyt jelentene a nagyobb befogadóképesség is, de fontos, hogy a realitás talaján maradjunk, ezért maximum 1500, 2000 férőhelyes sportközpontban érdemes gondolkodnunk – tájékoztatott minket Vajer Tamás, az OFKSE alelnöke.

A sportcsarnok tehát egyelőre még csak a tervekben szerepel, azonban az egyeztetés résztvevői mind úgy vélik, van reális esély a megvalósításra.

Juhász Ádám

fotó: OFKSE

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.