Likefestoon / Aktuális / Új sportcsarnok és tanuszoda épülhet Orosházán

Új sportcsarnok és tanuszoda épülhet Orosházán

Orosházán virágzik a sportélet. Több egyesület országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az utóbbi években, ami egyre nagyobb számban kelti fel a városlakók érdeklődését, és sok fiatalt sarkall rendszeres mozgásra. A Városi Sportcsarnok már nem tudja kiszolgálni ezeket az igényeket, így hosszú ideje téma egy új létesítmény építése, tanuszodával kiegészítve. Erről egy éve komolyabb tanácskozás folyik, legutóbb január 19-én ültek asztalhoz a város vezetői és az egyesületek képviselői, valamint a térség országgyűlési képviselője.

Még mindig rengeteg a nyitott kérdés. Bizonytalan az új csarnok helye, hogy 1500 vagy 2000 férőhelyes legyen, hogy hogyan oldják meg a parkolás kérdését, illetve milyen forrásokból valósul meg a beruházás. Szó volt arról, hogy tanuszoda is létesüljön, de ennek megvalósulása egyelőre még kérdés.

– Abban biztosak vagyunk, hogy az új létesítményre szükség van. Folyamatosan kapcsolatban állunk a ferencvárosi stadion építésének kivitelezésében is részt vevő céggel, akik hasznos tanácsokkal látnak el minket. Fontosnak tartom, hogy az új építményt fent tudjuk tartani, így erre is gondolnunk kell a tervezés során­ – tudtuk meg Dávid Zoltán polgármestertől.

Orosházának nincs lehetősége arra, hogy önerőből finanszírozza a projektet, ezért különböző pályázatokat kell megcélozni.

– Lényeges, hogy először a pontos tervekkel készüljünk el, amikkel pályázni lehet a szűkös határidejű támogatásokra. Arra kértem a sportegyesületek vezetőit, hogy ők is gondolkodjanak ezen a kérdéskörön, illetve igényeiket, ötleteiket jelezzék – nyilatkozta Simonka György országgyűlési képviselő.

Kiss Gergő, 2008-as olimpiai kvótaszerzése meghatározó volt a birkózók számára. Emellett országos szinten is meghatározó eredményeket érnek el, melyet a magyar szövetség is elismert sportiskolai szintre emeléssel. Bekerültek a sportágfejlesztési programba, melynek kertében a vidéki bázisok fejlesztése meghatározó szerepet tölt be. Az ülésen részt vett Dr. Hegedűs Csaba, a birkózó szövetség elnöke is, aki a szövetség nevében jelentős anyagi támogatásáról biztosította a várost az új épület létrejöttéhez.

csarnok– Egyre nagyobb létszámú az utánpótlás nevelésünk, az Október 6. utcai teremben egyre nehezebben férünk el, főleg, hogy a környező települések birkózóival is tartunk közös edzést minden héten egyszer. Szeretnénk nemzetközi tornát rendezni utánpótlás szinten, ami a mostani csarnokban nem valósulhatna meg – informált minket Széll Attila, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke.

A kézilabdásoknak is fontos lenne egy nagyobb befogadóképességű létesítmény, mivel a férfi és a női csapat meccsein is sorra teltház van, a férfiak idén nemzetközi kupában is szerepeltek. Az utánpótlás 300 tagot számlál, mondani sem kell, hogy az edzések beosztása nehézkes.

– Több külföldi klub is megkeresett bennünket, hogy szívesen jönnének Orosházára edzőtáborozni. Sajnos jelen körülmények között erre nincs lehetőség, ezért egy multifunkcionális csarnok nagy segítség lenne a számunkra. Előnyt jelentene a nagyobb befogadóképesség is, de fontos, hogy a realitás talaján maradjunk, ezért maximum 1500, 2000 férőhelyes sportközpontban érdemes gondolkodnunk – tájékoztatott minket Vajer Tamás, az OFKSE alelnöke.

A sportcsarnok tehát egyelőre még csak a tervekben szerepel, azonban az egyeztetés résztvevői mind úgy vélik, van reális esély a megvalósításra.

Juhász Ádám

fotó: OFKSE

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.