Likefestoon / Aktuális / Több száz millióból fejleszthet Mezőkovácsháza

Több száz millióból fejleszthet Mezőkovácsháza

Megvannak a határozatok, térségünk is fejleszthet. A legújabb döntés szerint több település mellett a dél-békési város is valóra válthatja a TOP keretében több évtizedes álmait. Ipari park épülhet, valamint a leromlott településrészek rehabilitációja is megvalósulhat. Varga Gusztáv polgármestert kérdeztük a részletekről.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újabb Békés megyei pályázatok kaptak zöld utat. A Békés Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint a legfrissebb döntés értelmében összesen 4 013 998 977 forint értékben fejleszthet a megye. A nyertesek közt ott van Magyarbánhegyes, Battonya, Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Orosháza, Pusztaottlaka és Tótkomlós is, a döntések legnagyobb nyertese talán Mezőkovácsháza lett.

– Egy korábban benyújtott pályázatunk által már lehetőségünk nyílik a szegregált városrészek fejlesztésére, melynek keretében olyan programokat, képzéseket kínálunk majd az ott élőknek, melyek által javulnak egyéni képességeik, azonban ez önmagában nem elég a felzárkóztatáshoz. Korszerűsítésre is szükség van, a most elnyert csaknem 175 millió forint által útfejlesztés, sporttelep kialakítása, közösségi tér létrehozása valósulhat meg, valamint a közvilágítást is renoválhatjuk – ezek mind-mind az életminőséget javítják. Ezen pályázatok két településrészt érintenek, egyik felső Mezőkovácsházán a Bem utca és az Ady utca területe, míg a másik Reformátuskovácsházán a Móra és a Bethlen utca szakasza – részletezi a Likefestoonnak Varga Gusztáv polgármester.

A városvezető kiemelte, óriási siker, hogy az ipari park fejlesztésükre benyújtott kérelmük is zöld utat kapott, 450 millió forint érkezik erre a célra.

– Simonka György képviselő úr ösztönző szavainak hatására nyújtottuk be a pályázatot, ezúton is köszönjük javaslatát. Korábban az önkormányzat hitelből már megvásárolt egy ipari parknak megfelelő területet, ez 100 millió forintba került, azonban az infrastrukturális fejlesztés elengedhetetlen, hiszen évtizedek óta nem volt felújítva a hely. Ahhoz, hogy a cégek, vállalkozások nálunk telepedjenek le, mindenképp el kell végezni ezt a munkát. Úgy vélem, a munkanélküliség minimalizálása érdekében a 90’-es évek óta tett legnagyobb lépése ez Mezőkovácsházának – hangsúlyozta Varga Gusztáv.

A város harmadik nyertes pályázata az óvoda fejlesztését érint, azonban a polgármester elmondása szerint a most megítélt 50 millió forintos forrás nem elegendő ahhoz, hogy a Négy Évszak Óvoda egyik intézményében a két csoportos épületből négy csoportosat építsenek, így az összeget visszaadják. A cél elérése érdekében újabb kérelmet nyújtottak be magasabb összegre.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.