Likefestoon / Aktuális / Megszületett a minimálbér-megállapodás

Megszületett a minimálbér-megállapodás

A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő 2017-ben, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik, a járulékok pedig 2 százalékponttal mérséklődnek.

Mindezt a nemzetgazdasági miniszter jelentette be kedden, Varga Mihály úgy fogalmazott, mérföldkőhöz érkeztek, a szociális partnerekkel sikerült megállapodniuk a minimálbér és garantált bérminimum összegéről. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát követő sajtótájékoztatón elmondta, eleget tett annak a miniszterelnöki elvárásnak, hogy béremelésben „menjen el a falig”. Mint mondta, itt minden partner elment a határáig és egy olyan kompromisszumos megállapodást kötöttek, amely alapja egy hatéves gazdasági tervnek.

Hozzátette, amennyiben a bérnövekedés 2017 első kilenc hónapjában meghaladja a 11 százalékot, akkor további 0,5 százalékponttal csökken a járulék 2018-ban.

A bérmegállapodást a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, a Vállalkozók Országos Szövetségének, az ÁFEOSZ–COOP Szövetségnek, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselői fogadták el, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek a képviselői pedig egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormany.hu oldalon.

Kiss Anna

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.