Likefestoon / Aktuális / Játszva kertészkednek

Játszva kertészkednek

Nemrég indult útjára az „Ehető játszókert” program a megyében, amely elsősorban a legkisebb korosztály számára szól. Az óvodákban a gyerekek játékos formában sajátítják el a kertészkedés alapjait, tapasztalják meg az egészséges növénytermesztés fontosságát.

Az ötlet angol példa nyomán a mezőkovácsházi Kék Ibolya Kertészet tulajdonosától, Hagyáné Takács Ibolyától ered. A felhívás óta, egyre több óvoda csatlakozik a kezdeményezéshez, és építik be mindennapjaikba az „Ehető játszókert” szakmai alapjait a talajrendezéstől egészen a betakarításig. Az egyedülállónak számító programban a kertészet által felajánlott növényeket az ovisok elültetik, gondozzák, majd a végén ők is fogyasztják el, így közvetlenül megtapasztalják és élvezik az elvégzett, gondos munka gyümölcsét.

– A Kétegyházi Önkormányzati Napsugár Óvoda jelentkezett a felhívásunkra, akik térítésmentesen kaptak kertészetünktől zöldség-, gyógy-, és fűszernövény palántákat. Ősszel ültettünk ehető sövényt és aláírtuk az Együttműködési megállapodást, amelyben az Óvoda a Kék Ibolya Kertészet referencia kertje lett. Vállalva, hogy az „Ehető játszókert” program bemutatókertjeként működik, megnyitva az óvoda udvarát az érdeklődők előtt. Azóta ovisok, kertészek, dadusok, óvó nénik együtt ültetnek, kapálnak, ásnak, gereblyéznek, és betakarítják a fincsi vitamindús zöldségeket. Iszogatják a mentás limonádét, ízesítenek ételeket bazsalikommal, teszik el a befőtteket és tanítják a gyerekeket a saját kis kertecskéjük ápolására – részletezte Hagyáné Takács Ibolya, a program elhivatott megvalósítója.

11150382_1664215943806150_4127304439722547229_n

Megtudtuk, hogy a játszókert célja a paraszti hagyományok ápolása, legfontosabb küldetése, hogy az ovisok gazdálkodó, természetszerető és tisztelő felnőttekké váljanak, és egy igazi Zöld Óvodában tegyék mindezt mindenki örömére.

Az idei év áprilisában a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde 4 tagóvodája csatlakozott a programhoz.

– Szedlacsekné Farsang Margit vezető Óvónő karolta fel a programot, és a kertészet felajánlása nyomán mind a 4 mezőkovácsházi óvodában elkezdődött a veteményezés, ültetés, palántázás a kis kertészek (ovisok) és az összes óvodai dolgozó segítségével. Az óvodáknak a vetőmagot, a palántát a kertészet ingyen biztosította, az ültetés, veteményezésen a szakmai tapasztalatokat a pedagógusokkal megosztotta. Az óvónőkkel a kapcsolattartás folyamatos, a kertészet szakmai tanácsadással segíti munkájukat. A kirándulásokon, sétákon való információ átadást, a mesés foglalkozásokat is a program létrehozója tartja. Viszont a munka neheze a palánták gondozása, betakarítása, a kertészkedés az óvoda, a gyerekek napi feladata – nyilatkozta az ötletgazda.

Az „Ehető játszókert” felépítése a pedagógiai és a mezőgazdasági kompetenciák egymást kiegészítő tematikáján alapszik. A növények /zöldség, gyümölcs, gyógynövény, gabonafajták/ és a munkafolyamatok megismertetése mesés csoportfoglalkozásokon történik mindig az adott évszaknak megfelelően. A programra ráépülő mesék főszereplője Mezőtündér.

A kertészet folyamatosan várja a gyermekintézmények jelentkezését, hiszen a cél, a program népszerűsítése, az egészséges életmódra való nevelés, amit már óvodáskorban illendő elkezdeni. Részletekért és bővebb információért kattintson az „Ehető játszókert” vagy a Kék Ibolya Kertészet Facebook oldalára.

Kálmán-Pócsik Judit

Fotók: „Ehető játszókert” Facebook oldala

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.