Likefestoon / Aktuális / A gazdaságélénkítést támogatják

A gazdaságélénkítést támogatják

Simonka György országgyűlési képviselő meghívására április 10-én Medgyesegyházára érkezett a Békés Megyei Önkormányzat Tájolás című fórumsorozata. A város és környéke mezőgazdasági vállalkozói is megismerhették a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztési koncepcióját, ami az unió következő gazdasági ciklusához kapcsolódik.

Kónya István, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, 2012. január 1-jétől megváltozott a megyei önkormányzatok szerepe. Attól kezdve a területfejlesztés, vidékfejlesztés tartozik hozzájuk.

– Az idei esztendő az Európai Unió 2014-2020 közötti gazdasági felkészülés jegyében zajlik. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy körülbelül 60 oldalas helyzetfelmérést kért a megyei önkormányzatoktól. Mi ezt alaposan túlteljesítettük.  A 2007-ben kezdődő ciklus előtt, amikor még régióban gondolkoztak, csupán 40 oldal jutott a megyére. Ennek meg is lett a következménye. Közel nem jutott annyi forrás Békésbe, mint amennyire szükség lett volna. Ez nem a mi hibánk, egyesek így gondolták jónak. Mi nem régióban, hanem megyében gondolkodunk – fogalmazott Kónya István, aki arról is beszélt, hogy a most bemutatott területfejlesztési koncepció nem íróasztal mögött készült. A megye számos gazdasági szereplőjét is bevonták a munkába. A kört most, az úgynevezett programozás időszakában szélesítik tovább. A megyében 18-20 helyszínen találkoznak a megye vezetői ebben az időszakban a vállalkozókkal.

– Körülbelül két hónapja említette meg Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, hogy elkészült a megyei területfejlesztési koncepció. Ami ebben benne van, arra lehet majd pályázni. Kértem, jöjjön el Medgyesegyházára is, hadd mondjuk el mi is a véleményünket – erről már Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője beszélt.

– Amikor a DARFT alelnöke lettem, azt gondoltam, nálunk a kincseskamra kulcsa. Rá kellett, hogy jöjjek, hogy a szocialista kormányzás alatt az uniós források 82 százalékát már elköltötték. Hiába szaladtam fűhöz, fához, hogy például nekünk a dinnyés út felújításához kell forrás, nem volt. Közben az is kiderült, hogy a dinnyés útnak még tervei sincsenek. Most elkészíttettük a terveket, készen van a hatástanulmány is. Reméljük, 2014-ben kezdődhet a felújítás is – vetítette előre Simonka György. A képviselő hangsúlyozta, a térségben kiemelten fontos a feldolgozóipar fejlesztése, amihez a jelenlegi uniós ciklus nem nyújtott forrást.

Simonka György hangsúlyozta, a Fidesz-kormányzás elején a devizahitelek miatt bajba került lakosságnak nyújtottak segítő kezet, majd az önkormányzatokat mentették ki az adósságcsapdából. Most az a feladat, hogy a vállalkozókat tartsák életben, amíg az unió következő ciklusának forrásai megérkeznek.

– Az ország, annak köszönhetően, hogy Orbán Viktor jól tárgyalt, 7600 milliárd forintot kap. Ötvenegy ezer forinttal több jut minden lakosra. Mi ennek a forrásnak a 60 százalékát gazdaságélénkítésre kívánjuk fordítani. A szocialista kormányzás alatt ez az arány csupán 15 százalék volt – folytatta Simonka György.

Kónya István alelnök beszélt a megye területfejlesztési koncepciójáról. Kiemelte, az előző időszak hibáit ki kell küszöbölni. Céljuk, az élhető megye kiépítése. Az új pályázati időszakban átláthatóbb jogi környezet, kevesebb bürokrácia vár a pályázókra. Kiemelt feladat lesz a foglalkoztatás bővítése, a kis és középvállalkozások erősítése, a gazdaságélénkítés.

A fórum folytatásában a vállalkozók beszéltek elképzeléseikről, terveikről.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.