Likefestoon / Aktuális / Segíts te is, ha tudsz – focitorna Medgyesen

Segíts te is, ha tudsz – focitorna Medgyesen

Két napos jótékonysági labdarúgó gálát rendeznek január 2-án és 3-án, Medgyesegyházán a Sportcsarnokban. Czene Károlyt csaknem hat évvel ezelőtt egy edzőmérkőzésen súlyos baleset érte, a nyaki csigolyái megsérültek, a baleset következtében a gerincvelő is roncsolódott. Az egykori focista a tragédia következtében nyaktól lebénult, kerekesszékbe kényszerült. A torna szervezői az ő mindennapjait igyekszenek megkönnyíteni a befolyt összeggel.

Czene Károly 30 éves, gyermekkora óta meghatározó része volt az életének a sport. Focizott a helyi és kisebb bajnokságokon induló csapatokban, ahol megbecsült, állandó tag volt.

Mindemellett kettes- és négyes fogathajtással foglalkozott. Bár családja és a helyi lovas sportszakosztály támogatását élvezte, keményen meg kellett küzdenie az országos ifjúsági kettes-fogathajtó bajnoki- és a „Medgyesegyháza város, év sportolója”címért. Felnőttként is sikerült több regionális és országos versenyre eljutnia, ahol szintén kimagasló eredményeket ért el.

A sportembert azonban egy súlyos trauma érte 2009. január 28-án. Egy edzőmérkőzésen a nyaki csigolyái sérültek, a gerincvelő roncsolódott, s mivel a jelenlegi orvostudomány még nem talált megoldást ilyen sérülésre, kerekesszékbe kényszerült.

– Karcsi állapota stabil, de kezei és lábai mozgatására sajnos gyakorlatilag képtelen. Mindennapjaiban a családja, valamint a fejlett technika segíti: egy állal irányítható speciális kerekesszék – nyilatkozta Kociszki Ilona, a jótékonysági gála egyik szervezője.

unnamed (3)

Kociszki Ilonától megtudtuk, a labdarúgógála megálmodója, Gellény Ferenc „Jegenye” azzal a céllal hívta életre a jótékonysági foci tornát, hogy a Medgyesegyházán élő, négy végtagra bénult családfenntartó minden napjait igyekezzenek megkönnyíteni a tornán befolyt összegből.

– Karcsi kiveszi részét az apai teendőkből, részt vesz családi programokon, eljut foci meccsekre, így igyekszik a speciális helyzete ellenére visszatérni a mindennapokba, hisz számítanak rá a családtagjai és a barátai is. Bár lemondott a focista karrierről, fizikai munkavégzésről, amihez a teste eddig hozzá volt szokva, de a kihívások és a tevékeny munka szeretete segített abban, hogy belevágjon új feladatokba – tette hozzá a szervező.

A kétnapos teremlabdarúgó-tornára tizenkét csapat nevezett. A csoportmérkőzések során egyszer tízperces, a szombati döntőkön kétszer tizenöt perces mérkőzéseket láthat majd a közönség.

Sokan vannak azok, akik támogatják Karcsit, mellette állnak és ezzel erőt adnak neki és családjának a mindennapokban. Pénteken és szombaton nyolc órától őket várják a szervezők, Medgyesegyházán a Sportcsarnokban (Luther u. 7) a Segíts te is, ha tudsz teremlabdarúgó-tornán.

Iglicz Tamás

Fotó: Kociszki Ilona

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.