Likefestoon / Aktuális / Négylábúinkért a hidegben

Négylábúinkért a hidegben

A hideg idő beálltával nem csak a körülöttünk élő embertársainkra, de a négylábú kedvenceinkre is figyeljünk oda, hiszen a fagyos napokon még inkább igénylék a gondoskodást. Annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt, érdemes néhány dologra odafigyelni!

A megváltozott időjárási körülmények nem csak az emberi szervezetre, de az állatokra is hatással van. Kedvenceink – főleg a kint tartott állatok esetében – rosszul viselik a mínuszokat, ezért ezekben a napokban nagyobb odafigyelést igényelnek!

István Tibornét, a Tótkomlósi Állatvédő Egyesület elnöke kiemelte, az egyik legfontosabb tényező az állatok etetésénél, hogy télen törekedni kell kalóriadúsabb táplálékot adni a kutyának, a vizét gyakran cserélni, langyosat önteni neki. A másik fontos tényező az elhelyezés, a ház téliesítése. Ezt elérhetjük többek között úgy, hogy szalmával béleljük, kívülről gondosan szigeteljük a házat, a bejáratot lehetőség szerint takarjuk. A bélelésre rongyot, ruhadarabot ne használjunk, mert átvizesedve csak hűtő hatást vált ki. A kutyaház kialakításánál az ajtónyílás elhelyezkedésének is kulcsszerepe van a szakember szerint. Amennyiben ez a ház közepénél található, úgy a kutyának esélye sincs védelembe húzódni, valamely testrészét mindig éri a hideg. A másik kerülendő dolog a fémhordó alkalmazása, mint kutyaház, ugyanis nyáron forró, télen pedig jéghideggé válik.

A Tótkomlósi Állatvédő Egyesület elnöke elmondta azt is, hogy az állattartók a bejárati kapu csukására különösen figyeljenek, hiszen a kedvenc elkóborlása esetén, a fagyos éjszakákon tragédia is történhet. Sokan tévhitnek és divathóbortnak gondolják, hogy a kistestű, vagy rövid szőrű kutyáknak szükségük van ruházatra a hidegebb időkben, azonban ennek fontos szerepe lehet a lakásban, fűtött helyen tartott állatok esetében.7

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.