2015 gazdasági változásai

jan 04, 15 2015 gazdasági változásai

Az új év gazdasági változásokat is hoz magával. Emelkedik a pedagógusok bére, elindul a rendvédelmi dolgozók életpálya-modellje, és az egészségügyre is több pénzt fordítanak. Összegyűjtöttük, melyek 2015 legfontosabb költségvetési tervei.

Így kalkuláljanak a családok

Idén is családi adórendszerben adózunk, melynek köszönhetően 240 milliárd forint marad a magyar családoknál. A kiskeresetű többgyermekes családoknak, zsebében marad a teljes bruttó fizetése. 2016-tól kezdve 4 év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emeli a kormány a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét. Újdonság, hogy a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönözik. A házasságkötést követő 2 éven át havi 5 ezer, azaz évi 60 ezer forint adócsökkentést kapnak az első házasok. A gyed-extrát 2015-ben is folytatják. 2016-ban új otthonteremtési programok indulnak, ennek törvényi feltételeit már 2015-ben megteremtik. Mindezek mellett a banki elszámoltatásnak köszönhetően mintegy 1000 milliárd forint járhat vissza a magyar családoknak, a törlesztő részletek pedig akár 25-30%-kal is csökkenhetnek.

Még több gyermeknek lesz ingyenes a tankönyv, és a pedagógus bére is emelkedik

2015-ben a köznevelés megújításának folytatását is kiemelt feladatként kezeli a kormány. Minden eddiginél több gyermek jut ingyenesen tankönyvhöz. 2015 szeptemberétől a korai fejlesztés érdekében 3 éves kortól kötelező lesz az óvoda. Mindezek mellett 2015-ben is folytatják a pedagógus-béremelést és a duális szakképzési rendszer bővítését. A kormány már megkezdte a 2030-ig szóló felsőoktatási koncepció megalkotását is.

Több pénz az egészségügyben

A kormány folytatja az egészségügy fejlesztését, az ágazat több pénzhez jut. Kiemelt cél a háziorvosi rendszer megerősítése, ennek megfelelően növelik a háziorvosok juttatásait. Folytatódnak a fiatal orvosok itthon tartását ösztönző programok, valamint folytatják a kórházak fejlesztését és azok adósságainak rendezését. Az új egészségügyi rendszerben kiemelt szerepet játszik majd az egészségmegőrzés, valamint az előzetes szűrési rendszer megerősítése.

Kidolgozták a rendvédelmi dolgozók megbecsülésére irányuló programot is

2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell. Az ebben az ágazatban dolgozók illetménye 2015 júliusában 30%-kal nő. Az év közbeni illetményemelést további bérnövekedések követhetik, a kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is.

Támogatás a gazdáknak

A kormány úgy alakítja át az agrártámogatási rendszert, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják. Mindezek mellett több adóváltozás is segíti a mezőgazdaságból élőket. A mezőgazdasági termelői szektor beszerző és értékesítő szövetkezeteit mentesítik a helyi iparűzési adó alól. Az élő és félsertés áfájához hasonlóan 2015. január 1-jétől 27%-ról 5%-ra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfa-kulcs.

Értékálló nyugdíjak

2015-ben is megőrzik az időskori ellátások összegét, a nyugdíjak az infláció mértékével fognak növekedni. Az idősek terheit mérsékli a rezsicsökkentés is. Folytatódik a Nők 40 program. A program lehetővé teszi, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehessenek. Eddig 135 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Több uniós forrás

A korábbi sikeres tárgyalásoknak köszönhetően a következő hét évben összesen 12 ezer kmilliárd forint uniós forrás érkezik majd Magyarországra. A Kormány célja, hogy a fejlesztési, beruházási támogatások legalább 60%-át gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítsa. Ez az elkötelezettség már a 2015-ös költségvetésben is jól tükröződik. A cél az, hogy Magyarország az összes rendelkezésre álló uniós forrást lehívja.

Stabil pénzügyek, tartós gazdasági növekedés

A kormány továbbra is elkötelezett a pénzügyi stabilitás megőrzése és a gazdasági növekedés ösztönzése mellett. A 2015-ös költségvetés 2,5%-os gazdasági növekedéssel és 2,4%-os költségvetési hiánnyal számol. Változatlan cél az államadósság további csökkentése, a költségvetés 75,4%-os GDP-arányos szinttel számol.

Kiss Réka
Forrás: kormány.hu

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>