Likefestoon / Aktuális / Új fürdőt épít Nagyszénás

Új fürdőt épít Nagyszénás

A hétfő reggeli postával kapták meg a hivatalos értesítést: Nagyszénás önkormányzata 1 milliárd 78 millió forint támogatást nyert geotermikus energia hasznosítására. Az összegből átalakítják az önkormányzati intézmények és a 80 lakásos társasház fűtését, új strandfürdőt építenek. A hulladékhőt pedig a mezőgazdaságban hasznosítják.

Nagyszénás fürdője hajdan nagyon híres volt. Sokan keresték ott a gyógyulást különböző betegségeikre. A szénási víz illata is rendkívül jellegzetes volt, még mosás után is sokáig érezni lehetett a fürdőruhán. A hajdan népszerű fürdő most romokban hever. 2001-ben került rá lakat. Nyemcsok Jánossal, Nagyszénás polgármesterével körbejártuk, megnéztük, mi maradt belőle.

–          Ott volt a gyógymedence, ez itt a lezárt kút, itt pedig az úszómedencénk látható. Erre a funkcióra már csak a rajtkövek utalnak. Manapság a kecskebékák használják – mutatott a medencére, s valóban már messziről hallani lehetett a kuruttyolást, ami állítólag esténként messzire elhallatszik a faluban. Közelebb érve a békák is megmutatták magukat, igaz csak rövid időre. Az idegenek láttán inkább beugrotta a vízbe. A versenymedencében ugyanis megállt az esővíz. Az egyik sarokban már a nád is jókorára nőtt. A medence alján vastag iszapréteg alakult ki. Nem csoda, hogy jól érzik magukat itt a békák.

–          Harminc-negyven centis kecskebékákat is lehet látni. Ha megkezdődik a fürdő újjáépítése, új élőhelyet keresünk nekik – mondta a polgármester.

Megnéztük a jelenleg lezárt kutat is, amely hosszútávon jelentős fejlődést eredményez a település életében. Erre a kútra „épül” a most elnyert, mintegy másfél milliárd forintos pályázat.

–          Három pillére van a pályázatunknak – kezdte Nyemcsok János. Az önkormányzati intézményekben: a polgármesteri hivatalban, a művelődési házban, az orvosi rendelőben, az iskola két épületében, az óvodában, a 80 lakásos társasházban, valamint az állami fenntartású szociális otthonban a geotermikus energiára alapozva korszerűsítjük a fűtési rendszert. Kiváltjuk a fosszilis energiát, a gázt – sorolta a polgármester.

Mint megtudtuk, a fürdő területén lévő kutat 1954-ben fúrták. A talpmélysége 3009 méter, a jelenlegi vízszedő rétege pedig 2200-2400 méter mélyen található. Húsz méter mélyen 120 Celsius fokos a víz hőmérséklete, a felszínen pedig 96 fokos. A kút részben a Parkfürdő számára biztosította a melegvizet, illetve a feltörő víz egy része elfolyt a semmibe. 2009-ben zárták el a vízfolyást, tolózárral.

–          A fűtéskorszerűsítéssel éves szinten 25-30 millió forint költséget takarít majd meg önkormányzatunk. A 80 lakásos társasházban lakók pedig havi 30 százalékot spórolnak a fűtési költségükből. A melegvíznek a metántartalma is magas. Ezt is hasznosítjuk, méghozzá a napközis konyhánk működésénél – folytatta a településvezető, aki elmondta, a fejlesztés második pilléreként új fürdőt építenek.

–          Az elzárt kútból feljövő víz beltartalma rendkívül jó. Korábban reumás megbetegedésekre, pikkelysömörre, nőgyógyászati panaszok kezelésére is alkalmazták. A kúrákat az OEP elődje is finanszírozta. Nagyon sokan keresték fel annakidején a nagyszénási fürdőt szerte az országból.

Nyemcsok Jánostól megtudtuk, a fürdőt 2001-ben zárták be. Akkor vált kötelezővé a vízforgató rendszer beépítése. Ennek költségeit sem az akkori bérlő, sem az önkormányzat nem vállalta. A létesítmény utolsó bérlői, már a bezárás utáni időszakban, teljesen leamortizálták a fürdőt: amit lehetett, eladtak belőle. Pedig azért kapták meg 99 évre bérbe a létesítményt, hogy fejlesszék. Az önkormányzatnak két évébe telt, mire bírósági úton visszaperelték a használati jogot. A most megnyert pályázatot is még 2009-ben nyújtották be. Közel hat évet vártak az elbírálásra.

–          Mivel a fürdő nagyon rossz állapotú, olcsóbb újat építeni, mint a régit felújítani. Az új, méreteiben kisebb lesz és gazdaságosabban működtethető, mint a hajdani volt. Reméljük, hogy idővel gyógycentrummá is fejleszthetjük – nyilatkozta Nyemcsok János.

A beruházás harmadik pillére a mezőgazdasághoz kapcsolódik. Az úgynevezett hulladékhőt üvegházak fűtésére hasznosítják. Az önkormányzat erre a célra vásárolt két hektár területet a vízvisszasajtoló kút közelében. Az üvegházi termeléssel munkahelyeket is létesítsenének.

A teljes projekt 1,5 milliárd forintba kerül. Az önkormányzatnak 490 millió forint önerőt kell biztosítania. Ezt banki kölcsönből és az önerőalapból kívánják előteremteni. Ha minden a tervek szerint alakul, augusztusban már az építkezést is megkezdhetik. A projektet 2015 nyarán kell lezárni.

Nyemcsok János reményét fejezte ki, a beruházás új, pozitív pályára állítja nagyszénás fejlődését – írta a Délmagyarország Békés megyei kiadása.

Fotó: Kovács Erika

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

5 hozzászólás

 1. Gombkötőné Tóth Ilona

  Végre valami öröm hír a fürdőről én az átadáson rész vetten 1964-ben egy úszóverseny tiszteletével tettük teljessé ezt az emlékezetes napot, melyről a mai napig őrzöm az oklevelet amit a versenyről kaptunk !Tisztelettel Gombkötőné Tóth Ilona szenior úszó.

 2. Gratulalok !!!!

  Nagyon örulök ennek a hirnek En mindig remenykedtem hogy egyszer ez megfog törtenni.
  Ha barmiben tudok segiteni szoljatok adomanygyujtes vagy furdövendegek ajanlasa Svedorszagbol ram szamithattok !
  Jo munkat kivanok nektek 🙂
  Nagy Erika Nsz Partizan 15 Levelcimem a fiamnal
  Tolnai Laszlo Nsz Hunyadi 52

 3. Gratulalaok!!!!

  Ha barmiben segithetek szoljatok 🙂
  Adomanygyujtes vagy furdövendegek ajanlasa Svedorszagbol
  Jo munkat kivanok nektek .

  Nagy Erika

 4. Antal Szalai

  Köszi űdv Anti

 5. Nagy Sándor György

  Nagyon boldog vagyok,hiszen életem egy kis darabja a FÜRDŐHÖZ köt ! Ott tanított meg Kovács Pista bácsi tanár úszni és ott versenyeztem is .A gyermekévek és tinédzser kor is a fürdőhöz köt sok élménnyel! Remélem a felépülő új fürdő is visszaadja a mai kor fiataljainak gyermekeinek azt az örömet amit ott átéltem !! Még egyszer köszönet a község vezetőinek az itt élő embereknek !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.