2018. május 24. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Ne dobja ki a feleslegessé vált fenyőt

Ne dobja ki a feleslegessé vált fenyőt

Január hatodika van, Vízkereszt napja. Lezárult a karácsonyi időszak. Búcsút inthetünk a mesés színekben pompázó karácsonyfának és lakásunk ünnepi öltözetének a mai napon.

Mi legyen a levelét elhullajtott fenyő sorsa?

A legtöbben kidobják az árusnál vásárolt vágott fenyőt. Fontos azonban, hogy a kidobni kívánt fát ne gyömöszöljük bele a hulladékgyűjtő konténerekbe, mert ott nem hasznosul, hanem kulturáltan helyezzük el a hulladékgyűjtők mellé, hiszen onnan elviszi a hulladékot szolgáltató cég, és ha már karácsonyfának nem is jó, legalább faanyagként hasznosítják. Orosházán például már hétfőn elszállítják.

Sőt, mi magunk is hasznosíthatjuk, például tüzelőként, még így is több haszna lesz, mintha kidobnánk az utcára.

A mai nap a katolikus egyház ünnepe

A Vízkereszt név abból ered, hogy a katolikus egyházban a mai napon vízszentelést végeznek, és ezzel együtt a keresztények Jézus keresztségét, valamint a napkeleti bölcsek látogatását ünneplik meg.

A vízszentelés után elkezdődik a házszentelés időszaka is, amikor a plébános szenteltvízzel meghinti a házakat, lakásokat, illetve az ajtó szemöldökfájára szentelt krétával felírja az aktuális évszámot és a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit, idén a 20 + G + M + B + 18 írás kerül a szemöldökfára.

Mint minden jeles napunkhoz, január hatodikához is kötődik népi hiedelem

Őseink úgy tartották, hogy a mai nap a lányok számára férjjósló, mások számára gonoszűző és szerencsevarázsló nap is lehet. A szokások szerint ma még utoljára meggyújtják a karácsonyfa gyertyáit, szétosztják a megmaradt édességet, és a fenyőből egy ágat a szentkép mögé tűznek, ezzel kiűzve a gonoszt a házból.

Egy időszak lezárul, egy újabb időszak pedig elkezdődik ma

Bár a meghitt, szeretetteljes ünnep ma véget ér, még sincs okunk a szomorkodásra. Sőt! Elkezdődik a farsangi mulatságok, bálok ideje, mely egészen hamvazószerdáig – idén február 14-ig tart.

Szerzőnk: Kiss Anna

Nézze meg ezt is!

Bűnmegelőzési témájú fórumok Dél-Békésben

Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.