2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / Megrázó színdarabbal hőseink emlékére

Megrázó színdarabbal hőseink emlékére

Aki nem ismeri múltját, annak nincs jelene, de nem is lesz jövője – hangsúlyozta Marjai János, Battonya polgármestere. A dél-békési városban egy héten át tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, a programsorozat zárásaként csütörtök este egy megható és egyben igen megrázó színdarabot állítottak színpadra „Ezerkilencszázötvenhat, Te csillag” címen.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben is olvashattak, Battonyán egyhetes programsorozattal emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A programok közt volt egy 1956 méter hosszú történelmi séta, lyukas zászlós flashmob, airsoft lövészet, est Sáfár Gyulával, a Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettesével, aki a levéltári források tükrében mesélt az 1956-os Battonyáról, sőt, egy kerekasztal beszélgetés is, melynek keretében az egykori hősök, és azok leszármazottai felelevenítették a szabadságharc eseményeit. A Magyar Szabadság Éve című programsorozat tegnap este zárult a dél-békési városban, amikor is a helyi színjátszó szakkör irodalmi műsor keretében idézte meg ’56 helyi történéseit.

18 órára több mint száz helyi látogatott el a művelődési házba, hogy megtekintsék az „Ezerkilencszázötvenhat, Te csillag” című előadást, mely hűen tükrözte azokat a szenvedéseket, meghurcoltatásokat, amit őseinknek kellett átélni, de a fiatalok jóvoltából az egyetemisták törekvései is megjelentek. Igazán megrázó jelenetet láthattunk. Marjai János polgármester nyitóbeszédében kiemelte, a forradalom arról szólt, hogy egy kis nép, a sok évi keserűség után magára talált, és megmutatta a világnak, hogy még sincs élve eltemetve.

dscn7698– Az emberek az utcára tódultak, az ismeretlenek barátként üdvözölték egymást, pártállástól, felekezettől, származástól függetlenül. A forradalmárok hazánk jövőjéért harcoltak, követeléseiket mindenki osztotta, ezért válhattak hősökké nemcsak a nemzet, hanem az egész világ szemében is. Örülök, hogy programjainknak ennyi fiatal résztvevője van, hiszen így tapasztalatokat szerezhetnek ’56-ról. Úgy vélem, aki nem ismeri a múltját, annak nincs jelen, de nem is lesz jövője – hangsúlyozta a városvezető. Marjai János bízik abban, hogy közösen a fiatalokkal képesek leszünk egy gazdag, büszke Magyarországot építeni.

A színpadra állított mintegy másfél órás műben gyermekek, felnőttek és idősek egyaránt részt vettek, sokszor szabadidejüket áldozták fel a próbákra, és arra, hogy korhű előadással örvendeztessék meg a battonyaikat. Munkájukat vastapssal köszöntötte a nagyérdemű.

Az egyhetes ünnepi programsorozat része volt, hogy a dél-békésiek testvérvárosukba, Pécskára látogattak, ahol közösen emlékeztek meg, illetve a helyiek bemutatták a csütörtöki színdarab egy részletét. A vendégség kölcsönösen működik a két barát között, így a tegnap esti eseményen Pécska városának polgármestere és alpolgármestere is jelen volt.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.