2018. július 18. szerda
Likefestoon / Aktuális / Dobogón végzett Battonya pályázata

Dobogón végzett Battonya pályázata

Battonya harmadik lett a Kultúrházak éjjel- nappal program szakmai innovációs pályázati kiírásában. A második helyezett szintén Békés megyei, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. – Na hate days című programjával.

A Magyar Népművelők Egyesülete Közművelődési szakmai innovációs pályázatot írt ki a közművelődésben határon innen és túl dolgozó szakemberek, művelődő közösségek, azok vezetői és tagjai számára.

A pályázat célja olyan új, a közművelődés keretei között zajló művelődési formák, alkalmak, módszerek, folyamatok létrehozása és fejlesztése, melyek célözönsége az ifjúsági korosztály. Számukra bővítik a közművelődési szolgáltatások körét, illetve új művelődési formákat, lehetőségeket teremtenek a fiatalok és közösségeik számára.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár – Battonya – A te világodban az én bölcsességemmel címmel adta be programját, mellyel a több mint 30 pályázó közül lettek végül harmadikok.

szgép– A program 2 generációt szólít meg. Napjainkban egyre inkább elveszni látszanak azok az értékek, hagyományok, melyek annak idején a családokban anyáról-leányokra szálltak. Ilyenek például a hagyományos ételek elkészítése, a befőttek elrakása, vagy akár a kézimunkázás – ismertette az alapgondolatot dr. Palkó Lajosné intézményvezető.

A fiatalok viszont a modern kommunikációs eszközök használatában jártasak, ami segítheti az idősebb korosztályt az informatika világában történő eligazodásban. A pályázat ezeknek a tudásanyagoknak a kétirányú áramlásán alapul.

– Klubfoglalkozásokon belül tervezzük a program megvalósítását. Ezek a foglalkozások havi rendszerességűek lennének. A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy egy-egy idős asszony mellé kerülne 5-6 fiatal, akiket bevezetne a házimunka, a hagyományok rejtelmeibe, míg a hozzá kerülő fiatalok az internet, az informatika útvesztőiben kalauzolnák őt – folytatta az intézményvezető.

Az elsajátított ismeretekről bizonyos időnként számot adnának, egy-egy kiállítás, vagy rendezvény során. Dr. Palkó Lajosné kiemelte, ez egy jó alkalom arra is, hogy a két korosztály közötti szakadék megszűnjön, megszűnjenek a generációs különbségek, emellett közösségépítő szerepe is van.

Hozzátette, a pályázat beadását megelőzően meglátogatta a helyi időseket, akik nagyon nyitottak voltak a kezdeményezésre.

A pályázat összdíjazása bruttó 300.000 Ft, melyet a zsűri az általa legjobbnak ítélt 3 pályázó között oszt szét.

Kiss Réka

Fotó: kulturhazak.hu és illusztráció

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.