2020. június 2. kedd
Likefestoon / Aktuális / A dal szeretete összehozta a dél-békésieket

A dal szeretete összehozta a dél-békésieket

Jubileumot ünnepel idén a Csanádapácai Dalkör, mely generációkat ölel át, sőt, több dél-békési település között is barátságot szőtt. Az évfordulót, valamint hagyományukat megőrizve dalkör találkozót rendeztek a napokban.

Tíz éve alakult a Csanádapácai Dalkör Deák János harmonikás vezetésével, a csapatot énekelni szerető csanádapácaiak, pusztaföldváriak, mezőkovácsháziak és gábortelepiek alkotják. A dalokat a harmonikaszó mellett citeraszó is kíséri Szabó Gábor által. Jelenleg tizennyolc tagja van a társulatnak, a legidősebb 86, míg a legfiatalabb 17 éves.

– Dalkörünk egy baráti társaság, a tagokat a dal szeretete hozza közénk. Elsősorban a községben ünnepségeit, rendezvényeit tesszük színesebbé fellépéseink által, valamint havi rendszerességgel az idősek otthonába is ellátogatunk, hogy műsorunkkal örömet szerezzünk az ottlakóknak. Hetente több órát gyakorlunk, nagyon várjuk a próbákat, a közös énekléseket, hiszen ezek mindig feltöltődések számunkra. Egyre több meghívásunk van, aminek próbálunk eleget tenni. Nemcsak népdalt, hanem katonadalokat, mulatós dalokat, operettet, hazafias dalokat is szívesen éneklünk. Rendszeres fellépők vagyunk a környék templomaiban is az adventi műsorunkkal – osztotta meg hírportálunkkal Zsibrita Andrásné, a Dalkör tagja, aki rendszeresen szerepet vállal a helyi népdalkör találkozó megrendezésében.

Így tett a napokban is, immáron negyedik éve szervezték meg az eseményt, melyre kilenc településről érkeztek vendégek, fellépők.

– Csaknem 200 résztvevő énekelte a Himnuszt kezdéskor. Deák János dalkörvezető köszöntője után Oláh Kálmán Csanádapáca polgármestere üdvözölte a jelenlévőket, majd Szrenka Pálné a Békés Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki a Csanádapácai Dalkörnek egy Díszoklevelet adott át a 10 éves évforduló alkalmából munkánk elismeréseként. A nap folyamán 16 előadást láthattunk, több fiatal is pódiumra lépett, hiszen nagy szeretettel karoljuk fel az ifjú tehetségeket – részletezi a programot a dalkörtag hozzátéve, éhen sem maradt senki, ugyanis a Mezőkovácsháza Hagyományok Háza Egyesület tagjai közel 300 darab kürtőskalácsot sütöttek a jelenlévőknek.

Zsibrita Andrásné azt mondja, jövőre is megrendezik az eseményt Csanádapácán.

– Rengeteg barátunk lett az elmúlt tíz év során, ezt a programunk is tanúsította. Mi magunk is eljárunk mások találkozóira, hiszen mindig vidámak és jókedvűek vagyunk, ezt pedig szeretnénk átadni másoknak is. Időnként egy-egy versenyre is benevezünk, de elsősorban jól akarjuk érezni magunkat saját kis közösségünkben. Több zenés darabunk is van, a Cigánytábor című zenés darabunkat 29 alkalommal látták eddig, több megyében – tudtuk meg.

A Csanádapácai Dalkör tarsolyában van már ezüst és több arany minősítés is, sőt, az I. Tiszántúli Népdalköri Találkozóról kiemelt nívódíjjal tértek haza.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.