2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / Varga Ágnes: A megbecsülés mindig jó érzés

Varga Ágnes: A megbecsülés mindig jó érzés

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elismerését és a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesület különdíját is magáénak tudhatja Varga Ágnes. A Mezőkovácsházi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottját munkájáról, elismeréseiről és a 2018-as terveiről kérdeztük.

Mit gondolsz, mivel érdemelted ki ezeket a kitüntetéseket?

– A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy úrtól a katasztrófavédelem állományában végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséül vehettem át ajándéktárgyat, aki a Disaster Medic programban végzett munkámat ismerte el.  2016-ban a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszék együttműködése kapcsán létrehozták a kárhelyszíni elsősegélynyújtók (Disaster Medic) képzését. Az elsők között végeztem el a Disaster Medic instruktori képzést, mely után a Pécsi Műveleti Medicina osztályvezető főorvosa, Dr. Redneki Szilárd felkért a közös munkára. Megtiszteltetésnek éreztem a felkérést. A munka során a tűzoltók oktatásán túl kutatásokban is részt veszek – részletezte Varga Ágnes.

A Disaster Medic képzések célja, hogy a tűzoltók a sérülteket képesek legyenek a tőlük elvárható kompetenciaszinten szakszerűen ellátni és a mentők részére átadni. További fontos momentum, hogy a védőfelszereléssel és megfelelő kiképzéssel rendelkező tűzoltók képesek az ellátást olyan veszélyes helyen megkezdeni, ahol a mentők munkatársai védőfelszerelés hiányában nem avatkozhatnak be.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a Disaster Medic képzés célja nem a mentők munkáját elvégezni tudó tűzoltók rendszerbe állítása, sokkal inkább a mentőkkel szoros együttműködésben, irányításuk mellett a sérültellátást hatékonyan megkezdeni képes tűzoltók kiképzése – tette hozzá.

Varga Ágnes azt mondja, a katasztrófavédelmi feladatai mellett a tudományos munka is fontos része az életének.

– 2013. óta foglalkozom az önkéntességgel és az önkéntesség katasztrófavédelmi célú alkalmazásával. Munkám fő területe az önkéntes mentőszervezetek megalakításának ideológiája, az önkéntességben rejlő lehetőségek kutatása. Ezen tevékenység elismeréseként vehettem át a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesület különdíját – hangsúlyozta.

Befolyásolja ez a munkádat, erősíti az elhivatottságot, jó érzés a megbecsülés?

– A megbecsülés mindig jó érzés. Fontos, hogy az ember visszajelzéseket kapjon, hiszen ezek segítenek a helyes irányba a munka során, azonban nem az elismerésekért teszem. Őszintén hiszek a munkámban és abban, hogy mindannyian tehetünk a térségben élők biztonságáért.

Információink szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tudományos Diákköri Konferencia Katasztrófavédelmi műveleti szekció 2. helyezése is a tiéd lett 2017-ben. Mit kellett ehhez tenned? Milyen kihívásokkal állított ez szembe?

– A Dél-Békés Mentőcsoport tagjaként 2013-óta foglalkozom az önkéntességgel. Tudományos munkám során a mentőcsoport példáján keresztül kutattam az önkéntes mentőszervezetekben, az önkéntességben rejlő lehetőségeket. A 2017-es NKE Tudományos Diákköri Konferencián kutatásomat és az abból készült tudományos pályaművet a szakmai bizottság második helyezésre értékelte, ami számomra újabb pozitív megerősítés volt.

Tartalmas esztendőt zárhattál december 31-én. Hogyan értékelnéd az elmúlt egy évet?

– Sok munka és tanulás jellemezte az évemet. Az erőt és a támogatást mindehhez a családomtól kapom, amiért nagyon hálás vagyok. Ők azok, akik mindig mellettem állnak és őszintén hisznek bennem, így én maximális energiát fektethetek a munkámba és mindabba, amiben őszintén hiszek.

Milyen tervek, célok fogalmazódtak meg 2018-ra?

– Elsődleges célom a munkahelyemen, a Mezőkovácsházi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon a katasztrófavédelmi megbízotti feladataim maximális ellátása. Ezen túl tovább folytatódik a Disaster Medic képzés. Az oktatások során folyamatosan gyűjtjük a tapasztalatokat és tökéletesítjük a módszereket.

– 2018-ban lejár a Dél-Békés Mentőcsoport 2013-ban öt évre megszerzett nemzeti minősítése, így az újraminősítés is komoly feladatokat fog jelenteni. Mindezzel párhuzamosan a Dél-Békés Mentőcsoport ifjúsági tagozatának hivatalos megalakítása is a 2018-as év egyik feladata. A Mezőkovácsházi Tűzoltókért Alapítvány kuratóriumának elnökeként fontosnak tartom a pályázati lehetőségek kihasználását és a folyamatos fejlesztést. Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt évben önzetlen adományokból az alapítvány egy füstgenerátort vásárolt, mely eszközzel a tűzoltók élethű körülmények között tudnak gyakorlatozni. Terveink közt szerepel a térség valamennyi oktatási intézményébe eljutni az ilyen típusú gyakorlatokkal – fogalmazott hírportálunknak Varga Ágnes.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.