2018. március 18. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Történelmet ír a hunyadis diák

Történelmet ír a hunyadis diák

Ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtott Páger Máté a nívós történelem versenyen, így hamarosan a megyei döntőben bizonyíthat.

A mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskola tanulója, már tavaly kilencedik osztályosként megvillantotta történelem tudását, az Országos Savaria Történelem Verseny megyei fordulójában második helyezést ért el. Páger Máté azóta folyamatosan bővítette tudását iskolán belül és kívül egyaránt, így idén ismét nekivágott a nívós vetélkedőnek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által meghirdetett verseny idei témája és ismeretanyaga Kr. e. VI. század – 1848. április 11. közötti időszakot öleli fel. Az iskolai forduló feladatlapja az ókori Athén kialakulásától 1490-ig Mátyás haláláig tartó „szűk kétezer évet” kérte számon a versenyzőktől. A feladatlap összetettségét az is mutatja, hogy az iskolai fordulóban elért eredmények alapján a megyei középiskolái közül három iskolából, három tanulót hívtak meg a megyei döntőre. Az Andrássy Gyula Gimnázium, Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium 1-1 versenyzője mellett Máté is ott van Hunyadi „vitézeként”.

Máté vallja: „Nem beszélek sokat, nem szavak teszik vitézzé az embert. A csatasorban ismerszik meg, ki mit ér.” (Hunyadi János)

A verseny célja, hogy a tehetséges diákok számára lehetőséget biztosítson egyes történelmi korszakokban való elmélyülésre, a képességek újszerű fejlesztésére. A verseny különösen fontos feladatának tekinti a nemzeti és európai identitástudat elmélyítésének segítését.

Szerzőnk: Kiss Anna

Nézze meg ezt is!

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vontak ki

Fogyasztói bejelentés alapján került sor az Aqua Minerale San Benedetto S.p.a. olasz gyártó által előállított …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.