2020. április 2. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Telet űznek szerte a térségben – Battonyán flashmobbal

Telet űznek szerte a térségben – Battonyán flashmobbal

Bár az időjárás a napokban igencsak megmakacsolta magát, a térség településein mégis megpróbálják elűzni a telet. A határmenti városban például a Kultúrházak Éjjel-Nappal című eseménysorozat keretében szerveztek értékes programot, melynek fókuszában a farsang állt.

A Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár „Helyben van a sokszínűség!” címmel hirdette meg programját a közelmúltban, ennek műsorát a néptánc köré csoportosították, ötvözve más tájegységek szokásait a helyi szokásokkal.

– A tánc egy olyan eszköz, amely sajátos módon fejezi ki az érzelmeket. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a magyar táncon kívül más nemzetek táncát és viseletét is be tudjuk mutatni. Ezért is szeretnénk feleleveníteni a táncház mozgalmat, melynek első alkalmával a helyi szerb nemzetiségek mutatkoztak be, szerb táncokat tanulhattunk a Suferini tánccsoport tagjainak közreműködésével – ismertette a programot Palkó Lajosné intézményvezető.

Megtudtuk, az eseményen a szerb nemzetiségeket képviselve Körömi Melinda és Besenyeiné Tompán Magdolna segítségével a jelenlévők nemcsak a tánclépésekkel, hanem a szerb népi öltözetekkel is megismerkedtek, melyek közül Battonyán a bánáti viselet használata volt jellemző, valamint megcsodálhatták a battonyai szerbek által készített szerb vásznat is az érdeklődők.

A magyar népi hagyományok felelevenítése sem maradt el, ennek egyik sarkalatos pontja a népi hangszerek használata, melynek egyik ékes példája volt a Városi Művelődési Központ és Könyvtár Besenyei Norbert által vezetett gyermek citera szakkörének bemutatkozása.

Közben a kreatív kedvű résztvevők farsangi álarcokat készíthettek maguknak és természetesen nem maradhatott el a hagyományos farsangi fánk sem.

A mulatság két helyszínen zajlott, a fentiekben említett programoknak a művelődési ház adott otthont, míg a program másik része szabad téren folyt, mely által azokat is sikerült kimozdítani otthonról a szervezőknek, akik egyébként nincsenek jelen a könyvtár és a művelődési központ rendezvényein. Flashmobot tartottak a város központjában, melyben közreműködött Pelyva Zsuzsanna és Szilágyi Emese, a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda általános iskolás diákjai, valamint dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna. Kezdeményezésük célja a télbúcsúztatás volt, méghozzá a régi időkből merítve, így láthattak a városlakók különböző táncokat, rönkhúzást, valamint egy-egy rigmus is elhangzott.

– Úgy véljük, ez a rendezvény jó példa arra, hogy településünkön is “helyben van a sokszínűség”, és nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket őrizzük, továbbörökítsük és megmutassuk, mindezt olyan szintű összefogással, mint amilyen ezt a programot is jellemezte. Munkánkat szeretnénk a továbbiakban is a mostanihoz hasonló együttműködéssel folytatni – emelte ki hírportálunknak az intézményvezető.

Megtudtuk, a népi kézművesség jegyében a Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár márciusban szerb főkötő készítő tanfolyamot indít dr. Illés Károlyné vezetésével a művelődési házban, amelyre várják a résztvevők jelentkezését.

Fotók forrása: Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.