2020. április 9. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Programokban gazdag könyvtár Battonyán

Programokban gazdag könyvtár Battonyán

Vándorkiállítás, író-olvasó találkozó, izgalmas előadás – Mozgalmas hetet tudhat magáénak a Battonyai Városi Könyvtár, és a sornak még itt sincs vége, origami foglalkozásra készülnek.

Május 9-én Battonyára érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, az erre célra átalakított Arany-buszon. Az intézmény Arany János munkássága előtt tisztelegve, születésének 200. évfordulója alkalmából állította forgalomba ezt a különleges járművet, amely 2017. július 10-től 2018. október 31-ig járja a Kárpát-medence magyarlakta településeit. A kiállítás már járt Erdélyben, Horvátországban és a Felvidéken már négyszer is. Eddig mintegy 170 települést keresett fel, több mint 50 ezer látogató tekintette meg a kiállítás anyagát és mintegy 15 ezer kilométer utat tett meg. A következő megálló Battonya volt.

– A Petőfi Irodalmi Múzeum már korábban is szervezett hasonló évfordulós kiállításokat, ez a negyedik a sorban. A mozgótárlat versek, képek, különféle dokumentumok segítségével mutatja be Arany János életművét. A kiállítás összeállítói minél nagyobb interaktivitásra törekedtek. Minden szövegélményhez kicsit meg kell küzdeniük a látogatóknak.  Monitorok, játékok, audiovizuális eszközök segítségével igyekeztek minél gazdagabb élményt nyújtani. A digitális eszközök használatával vizuálisan jelennek meg az író-költő életének részletei és különböző helyszínei – osztja meg a részleteket hírportálunkkal dr. Palkó Lajosné, a könyvtár igazgatója.

Az intézményvezető elmondása szerint a látogatók kipróbálhatták a petrencerudas és a malomköves Toldi erőjátékot, hallgathattak dalba mondott verseket és rappelt Arany-szövegeket is. Irodalmi tudásukat is próbára tehették, például a Családi kör versszakainak sorba rendezésével. Kívül, a jármű falán Toldi története elevenedett meg. A felső tagozatos diákcsoportok feladatlapokat is kaptak, amelynek hibátlan kitöltéséért az iskolában akár még egy ötöst is szerezhettek.

– Nagyon örülünk, hogy az iskolás csoportok mellett sok felnőtt érdeklődő is megtekintette a kiállítást. Aznap 350 látogatója volt Battonyán az Arany-busznak – teszi hozzá dr. Palkó Lajosné.

A dél-békési könyvtár következő programja a népszerű írónő, Sohonyai Edit „Úristen, kamasz lettem!” című író-olvasó találkozójára invitálták a gyerekeket a könyvtárba, ez szintén nagy sikert aratott a tini-közönség és az őket kísérő pedagógusok körében is. A téma szituációs játékokon keresztül többek közt a fiú-lány kapcsolat, ismerkedés, bezártság, nyitottság, önbizalom, testnyelvi gesztusok, az internet és a Facebook használata volt. Az írónőnek ebben segítségére voltak a gyerekek, együtt elemezték a különböző szituációkat és viselkedésmintákat.

– Kihangsúlyozta, hogy nagyon oda kell figyelnünk a metakommunikációra a társas kapcsolatainkban. Mivel mindenki szeretetre, boldogságra vágyik, ezért úgy kell felkelnünk minden reggel, hogy öröm érjen bennünket. Bízunk benne, hogy a résztvevők közül sokan megfogadják az írónő hasznos tanácsait. Hamar elröpült az idő, sokat nevettünk, nagyon élveztük ezt a rendhagyó előadást – emeli ki a könyvtárigazgató.

A harmadik rendezvény során a Szent Korona hazahozatalának 40. évfordulója alkalmából szervezett országos előadássorozat keretében dr.Valastyán Pál jogász, Szent Korona-kutató tartott izgalmas előadást. A koronát az évszázadok folyamán szinte mindegyik királyunk viselte, hiszen beavató koronaként és a magyar törvények értelmében – több más feltétel mellett – csak akkor volt érvényes a király megkoronázása, ha az a Szent István-féle koronával történt.

Az előadáson a Szent Koronával kapcsolatban sok érdekes és vitatott kérdésre választ kaphattak a résztvevők, megismerhették történetét, a róla szóló legendákat, szimbolikáját és misztikus erejét is.

Az események sorának azonban itt még nincs vége, hiszen mindenkit a Városi Művelődési Központ és Könyvtár május 17-én 17 órakor kezdődő Origami foglalkozására, valamint a május 18-án 17.30-kor a Magyar Origami Kör megalakulásának 30. évfordulója alkalmából “Az origami csodálatos világa” című vándorkiállítás megnyitójára invitálnak mindenkit a Molnár-C. Pál Emlékházba (Battonya, Fő. u. 123.). Az időszaki origami kiállítás megtekinthető június 19-ig az intézmény nyitva tartási idejében: hétfőtől-péntekig, 9 és 16 óra között.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.