2020. április 4. szombat
Likefestoon / Aktuális / Ne menj el mellette!

Ne menj el mellette!

Ezzel a címmel hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás közösségek számára. A pályázat fő célja a műemlékvédelem és az, hogy a fiatalok mindent megtudjanak a településük számukra legkedvesebb épületéről.

Az ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. 1984 április 18-án tartottuk meg először a Műemléki Világnapot, amiről azóta minden évben egyre szélesebb körben, egyre több országban tartanak megemlékezést.

Történeti örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékekként tekintünk, hanem kultúránk komplex továbbörökítőjeként. Felismerve az utóbbi években világszerte felerősödő tendenciát a múlt hagyományainak újraértékelésére, az épített örökség gondos megőrzése és fenntartható fejlesztése itthon is kitüntetett stratégiai téma. Nem egyedül turisztikai okokból kell épített környezetünk hagyományörökítő szerepét erősíteni: a jelen lévő, az utókor számára megőrzött műemlékeink a nemzeti önazonosság hordozói is. Ennek tudatában alakította Magyarország Kormánya az elmúlt években örökségvédelmi tevékenységét annak érdekében, hogy örökségünk védelme valóban közös üggyé, közüggyé váljon.

A Kormány átalakította a kulturális örökségvédelem szervezetrendszerét, hogy a műemléktulajdonosok ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg nemzeti örökségünk egy-egy elemének birtoklását. Polgárbarát ügyintézést vezetett be, és a történeti érték megőrzése és megújítása érdekében végzett erőfeszítésekért többféle anyagi támogatást is nyújt. Ezek passzív formája a társasági adókedvezmény, aktív változata a legveszélyeztetettebb örökségünk, a népi műemlékek felújítását célozza.

A műemlékvédelem a nagy programok mellett mindennapi odafigyelést is igényel. Az erre nevelés érdekében a Miniszterelnökség a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából pályázatot hirdet általános és középiskolás közösségek számára NE MENJ EL MELLETTE! címmel. Az akció célja, hogy a fiatalok mindent megtudjanak a településük számukra legkedvesebb épületéről, és az Európai Unió megalakításának évfordulója hetében, május 7-e és 13-a között szervezzenek ünnepséget, ahol tudásukat és élményeiket bemutatják. A kezdeményezés felhívása részletesebb információkkal a kormany.hu weboldalon található.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.