2020. április 2. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Közel egymilliárd forintos iskolafejlesztés Tótkomlóson

Közel egymilliárd forintos iskolafejlesztés Tótkomlóson

21. századivá teszik a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumot két sikeres pályázatnak köszönhetően, a városvezető szerint ez üzenet a jövő generációja számára, hogy megéri itt élni és fejleszteni. Az intézményben már több éve elkezdődött a fejlesztési munka, ezekre épülnek majd a mostani a beruházások is. A térség országgyűlési képviselője szerint büszkeség, hogy Dél-Békésben minden iskola és óvoda megújul.

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között tették le annak a mintegy egymilliárd forintos iskolafejlesztésnek az alapkövét, melynek eredményeképpen tantermek újulnak meg, műfüves borítást kap a sportpálya, ebédlő és melegítőkonyha épül, renoválják a tornatermet, beépítik a régi épület padlásterét foglalkoztató termek létrehozásával, szintén ebben az épületben közösségi tér jön létre, illetve mozgáskultúra termet alakítanak ki.

– Jól megfontolt, biztos lépés ez a jövő felé. Olyan szilárd alap a lehelyezett kő, melyre biztosan építhetjük nemzetünk jövőjét. Iskolát fejlesztünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermekek az elsők, azonban ez nem az első beruházás az iskolában. Most folytatjuk a megkezdett munkát, hiszen olyan országgyűlési képviselőnk van Simonka György személyében, aki nem elégszik meg egy-két beruházással, hanem a maximumra törekszik és kiharcolja az újabb forrásokat a térségnek. Egy 150 millió forintos korszerűsítésen már túl van az intézmény, és most a kapujában állunk egy energetikai és egy infrastrukturális fejlesztésnek is – emelte ki köszöntőbeszédében dr. Garay Rita polgármester.

Mint elhangzott, a közel egymilliárdos fejlesztéssel a jövő generációjáért tesznek, megfelelve ezzel a korszerű oktatási feltételeknek, mindemellett pedig javítva Dél-Békés népességmegtartó erejét.

A folytatásban dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke osztotta meg gondolatait, miszerint ahhoz, hogy sikereket érjünk el, nem kell meghallanunk azokat a hangokat, melyek megakadályozhatják munkánkat, csak a pozitív, támogató hangokra kell figyelni. Mint mondta, az alapkőletétellel elinduló fejlesztés alapvető célja az elszigetelődések megszüntetése. Ezekhez a szavakhoz csatlakozott a Jankó János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is, aki úgy véli, minden településen meghatározó szerepe van az iskolának, így Tótkomlóson is. Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna elmondása szerint az intézmény a tanítványok érdekeit szolgálja, és ezen a küldetésen a jövőben sem szeretnének változtatni, jól tanúsítja ezt a mostani alkalom, fejlesztés is, mely újabb mérföldkő az intézmény életében. Hozzátette, a beruházás által 21. századi körülmények között tanulhat a jövő nemzedéke.

A térség országgyűlési képviselője szerint is minden sikerért alaposan meg kell dolgozni, sosem szabad elhinni, hogy bármi is könnyen megkapható. Mint mondta, hosszú út vezetett a mai rendezvényhez.

– Az előző kormány bezárta a kisiskolákat, így a munkánkat azzal kellett kezdeni, hogy ezeket újra kellet indítanunk. Aztán felkerestem az oktatási intézményeket, és mindenhol jelentős lemaradásról beszéltek, ezek középpontjában a rossz utak, a sikertelen pályázatok és a népességfogyás állt. Ma már azonban el tudjuk mondani, hogy balesetmentes út vezet Tótkomlósra, biztonságos kerékpárutat kap a város, sőt, hamarosan az iskola is megújul a dél-békési összefogás által, a Calendula Terv keretében. Büszke vagyok arra, hogy a mi térségünk az egyetlen talán, ahol minden iskola és óvoda megújul a közös munka által – hangsúlyozta Simonka György.

Az esemény zárásaként időkapszulát helyezett el az alapkőben Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna intézményvezető, dr. Garay Rita városvezető, dr. Solti Péter elnök, Simonka György országgyűlési képviselő és Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója. A kapszulát 2050. március 8-án nyitják majd ki legközelebb.

Ezt követően a képviselő átadott egy képet az iskola igazgatójának, mely jól szemlélteti a hamarosan megvalósuló beruházást.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.