2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Gyűjteményes Ház nyílik a települési emlékek megőrzésére

Gyűjteményes Ház nyílik a települési emlékek megőrzésére

A Barangoló Gyűjteményes Ház újbóli megnyitása és az újszerű intézmény jövője is szerepelt a Barangoló Közhasznú Egyesület közgyűlésének napirendjén. A közgyűlés egyhangúlag döntött az intézmény újbóli megnyitása és a kibővített tevékenységgel való üzemeltetés mellett.

A végegyházi Barangoló Gyűjteményes Ház életre hívása 2009-ben történt, a Köztársaság utcai épületet 2016 decemberéig használhatta a Barangoló Közhasznú Egyesület, azóta nincs helye a gyűjteményüknek. A helyzet azonban megoldódni látszik, ingatlan felajánlást kaptak a napokban.

– A Béke utcai épület összközműves, számos nagy helyiséggel és remek gazdasági épületekkel alkalmas lenne a település történelmi és néprajzi életének bemutatására. A szívességi használaton túl végleges megoldást jelenthetne az épület megvásárlása, amiben a tulajdonosok partnerek, hiszen kedvezményes áron, 800.000 Ft-ért eladnák a házat. Ez pedig végleges megoldást jelentene a gyűjtemény további sorsára illetve végleges helyére – osztotta meg hírportálunkkal Horváth Judit, az egyesület elnöke.

Megtudtuk, a kialakítandó Barangoló Gyűjteményes Ház és Mesterségek Háza helyet adna a helytörténeti gyűjteménynek, egy polgári, illetve egy paraszti szobának, az udvaron a paraszti élet eszközeit tudnák bemutatni, míg a volt üzlethelyiségben a végegyházi kisipar és kereskedelem emlékei kapnának helyet. A szabad helyiségekbe egy kis előadót, valamint a mesterségek elsajátítását segítő szövőszobát, fazekas és gyertyaöntő műhelyet, illetve kosárfonó és varró helyiséget terveznek kialakítani.

– A májusra tervezett nyitásra szeretnénk három tárlattal indulni: a helytörténeti gyűjteménynek, egy polgári, illetve egy paraszti szobának a megnyitását tervezzük. A többi kiállító terem folyamatosan nyitható meg lehetőségeink, illetve a szakmai anyagok bővülése szerint – nyilatkozta az elnök.

A szakmai munkában segítséget kapnak a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatójától, Rózsa Zoltántól, illetve a Battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesülettől. Mindkét partner örömmel segíti a végegyháziakat abban, hogy településük múltját továbbra is bemutathassák, és lehetőleg a szakmai munka is magasabb szintre emelkedve szolgálhassa a múzeum működését.

– A tervezett újításokkal elérhetjük, hogy érdemes legyen többször betérni, a foglalkozásokon a népi mesterségeket, kézműves tevékenységeket kipróbálni. A szükséges eszközök, és anyagok fedezete reményeink szerint az indított gyűjtés lesz, hiszen már annyiszor segítettek a végegyháziak, bízunk benne ez most sem lesz másképp. Az anyagi támogatáson túl a megnövekedett területre való tekintettel várunk még kiállítási anyagokat, képeket, iratokat is, de „barangolós módra” szívesen fogadunk önkénteseket, akik akár a szakmai, akár az átalakítási munkában vennének részt. A kialakítandó közösségi tér egyben találkozó helye lehet azoknak, akik fontosnak érzik településünk múltjának megőrzését. Hisszük és valljuk: csak annak lehet jövője, aki ismeri a múltját, nem felejti el és tanul belőle – teszi hozzá Horváth Judit.

Elkülönített számlán várják az adományokat a 11733034-24152871 számlaszámra. A támogatások utalása esetén arra kérik a felajánlókat, jelezzék, ha szeretnék inkognitójukat megőrizni, ugyanis a támogatók személyét nyilvánosságra szeretnék hozni, ezzel egyfajta köszönetet nyilvánítva számukra.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.