2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Fogjuk meg egymás kezét! – Böjte Csaba misézett Battonyán

Fogjuk meg egymás kezét! – Böjte Csaba misézett Battonyán

Ha közösséget építünk, gazdagabbak leszünk – Hangzott el vasárnap a battonyai római katolikus templom falai között, ahol a Halleluja is felcsendült a dévai gyerekek előadásában.

Január 22. van. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását – Erre emlékezünk a mai napon, 1989. óta a Magyar Kultúra Napján. Ebből az alkalomból Dél-Békés szerte programokat rendeznek, Battonyán például tegnap tartottak ünnepséget.

Délelőtt 11 órakor kezdődött a program a Szentháromság Plébánia templomában, ahol Böjte Csaba atya celebrálta a szentmisét. Prédikációjában a közösségformálásra hívta fel a jelenlék figyelmét.

– Barátkozzunk, szólítsuk meg egymást, fogjuk meg egymás kezét! Azzal, ha eltaszítunk valakit, kevesebbek leszünk. Viszont nekünk arra kell törekednünk, hogy gazdagabbak, többek legyünk, erre pedig csakis együtt vagyunk képesek. Összetartozunk itt, a Kárpát-medencében. Szent László is arra kér, hogy együtt építsük a hazát és ne azt nézzük, hogy mi választ el bennünket a másiktól. Európának meg kellene tanulnia, hogy azt kell szem előtt tartani, hogy valaki fekete vagy fehér, keresztény vagy muszlim, és nem azt, hogy az adott ember román, német vagy magyar – hangsúlyozta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

A ferences rendi szerzetes kiemelte, fontos, hogy merjük kinyújtani egymás felé a kezünket, és ne azt nézzük, hogy az én vérem, vagy nem az én vérem, ugyanis a gazdagság az igenekből születik, míg az elutasítással csupán kevesebbek leszünk. Merjünk közeledni, fogjuk meg egymás kezét, és hallgassuk meg a szeretet parancsát – tette hozzá.

A szentmise végén a Dévai Szent Ferenc Alapítvány dévai lakói a Halleluját énekelték el közösen, az előadást pedig rövid bemutatkozásuk követte.

A nap folytatásában 15 órakor a Művelődési Házba várták az érdeklődőket, ahol „A néma leventéből” adtak elő egy darabot a fiatalok pedagógusuk koordinálásával a helyiek örömére.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.