2018. október 21. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Mintegy 8 milliárd forintot hozott 2017 a járásnak

Mintegy 8 milliárd forintot hozott 2017 a járásnak

Eredményes évet zárhat a Mezőkovácsházi járás is, az elmúlt esztendő értékelésére Varga Gusztávot, a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának elnökét, a járás központjának, Mezőkovácsházának polgármesterét kértük.

A Kistérségi Társulási Tanács elnökeként hogyan tekint vissza a 2017-es évre, sikerült a járási elképzeléseket megvalósítani? Mely fejlesztés bírt a legnagyobb jelentőséggel a Mezőkovácsházi járásban? A társulás stabil működés mellett tudta zárni az évet?

– Éves munkaterv alapján dolgoztunk. Hat ülést terveztünk, de ennél többször, tízszer tanácskoztunk. Az előírt napirendeken túl foglalkoztunk számos, a járás településeit foglalkoztató kérdéssel. Így a pályázatokkal kapcsolatos teendőkkel, a Calendula Tervvel, az orvosi ügyeletekkel. Vendégünk volt a megyei közgyűlés elnöke, a kormánymegbízott úr, a járási hivatal vezetője. Csaknem minden ülésünkön jelen volt és aktívan részt vett a munkában Simonka György országgyűlési képviselő. Járásunk legnagyobb eredménye, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataiból mintegy 8 milliárd forint érkezik a térségbe, emellett sikeresen pályáztunk a vidékfejlesztési program kiírásaira és hazai forrásokra is. Gazdálkodásunk stabil, a települések által fizetett tagdíjak fedezik a kiadásainkat, és tartalékot is tudunk képezni – osztja meg a részleteket.

A járás valamennyi településén számos TOP-os pályázati lehetőséggel éltek, és pozitív elbírálásban részesültek. Melyik elem lehet ezek közül kiemelt a térség jövője szempontjából? A pályázati források mekkora jelentőséggel bírnak a hátrányos helyzetű települések életében?

– Több elemet is ki lehet emelni. Az egyik, hogy Simonka György képviselő úr kitartása, és a közös munkába vetett hit eredménye az, hogy sikerült lehatárolni a fejlesztésre szánt csaknem 8 milliárd forintot. Erre csak a mi járásunk települései pályázhattak. A másik, hogy a kiírás keretei között minden település a számára legfontosabb fejlesztéseket célozta meg. Ennek eredményeként mindenütt megújulnak az óvodák, fejlesztjük az orvosi rendelőket, piacokat. A városokban ipari parkokat alakítanak ki, illetve költhetnek a városközpontok rehabilitálására, és a leromlott területeik felújítására. A harmadik pedig, hogy több olyan pályázat van a nyertesek között, amelyet több település együtt, konzorciumi formában adott be. Ezek a foglalkoztatási helyzet javítását, a hátrányos helyzetben élők segítését, a humán szférában dolgozók elismerését célozzák.

–… és talán a legfontosabb, hogy csaknem 200 szakértő dolgozik azért, hogy a Calendula Terv keretében ezek a pályázatok egy irányba hassanak, megállítsák a lakosság elvándorlását, a népességfogyást, járásunk leszakadását. A településeink ezen források nélkül nem tudnának költeni ezekre a feladatokra – emeli ki Varga Gusztáv.

Mit tekint a 2018-as év legnagyobb kihívásának?

– 2018 egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy az elnyert pályázatokat hatékonyan megvalósítsuk. Ebben a települések számíthatnak a társulás segítségére. Én kihívásnak tekintem a közfoglalkoztatás (a kormány által eltervezett) fokozatos kivezetését, a feladatok tényleges foglalkoztatottakkal történő ellátását. Kihívásnak tekintem az országgyűlési választásokat is. Simonka György képviselő úr munkájának köszönhetően lendületesebbé vált a településvezetők munkája, jól dolgozunk együtt, komplex programokat alakítunk ki Dél-Békés felzárkóztatására, javaslataink megvalósításához, segítségért van kihez fordulnunk. Bízom abban, hogy ezt a lakosság is érzi, és újra bizalmat szavaz képviselő úrnak.

Mely fejlesztés, közösségi cél elérése lehet a legfőbb?

– A legfőbb közösségi cél a Calendula Terv megvalósítása. Ennek elemeit már érezni fogja a lakosság: a Kodolányi János Főiskola nappali képzést indít Orosházán, bevezetjük a kedvezményeket adó Calendula Kártyát, a helyi gyógynövény feldolgozásra építve, Karsai József szabadalmát megvalósítva, dél-békési növényi gyógyszert hozunk forgalomba. A Dinnyés-út terveire építve szerény közút fejlesztést is megvalósítunk. A cél, hogy minden településről jó minőségű úton elérhető legyen a megyeközpont, a kórház, a főutak, autópályák és az országhatár. Közösségi célként fogalmazom meg – így tesz a jogszabály is – hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtokra szánt állami forrás, Mezőhegyes központi szerepe mellett, az egész járásban hasznosuljon – nyilatkozott hírportálunknak a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának elnöke.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.