Likefestoon / Aktuális / Világhírű magyarok: kiállítás Kaszaperen

Világhírű magyarok: kiállítás Kaszaperen

Világhírű magyarok bemutatásával is ünnepelte Kaszaper az 1848-as forradalom 165. évfordulóját. A Közösségi, Közművelődési Színtér és Könyvtár szervezésében március 14-én nyílt meg dr. Pálfi György tanszékvezető docens, intézetigazgató, nyugalmazott szakmúzeum igazgató három területet felölelő tárlata: Magyarok száz éve a világ Nobel-díjasai és Wolf-díjasai között; Magyarok a világ fejlődéséért; A vidék általános és szakmai műveltségének felemelkedése címmel.

– Tizenhat magyar származású Nobel-díjasunk van. Itt születtek, itt jártak iskolába, majd többségük álmaik megvalósítása érdekében el kellett, hogy menjen az országból.  A kutatásokhoz, felfedezésekhez itthon nem kapták meg azt a támogatást, azokat az eszközöket, amelyekre szükségük volt – mondta megnyitóbeszédében Pálfi György.

A Wolf-díjat 1976-ban Ricardo Wolf és felesége alapította százezer dolláros juttatással, a tudomány és a művészet területén kiemelkedő tevékenységet végzők elismerésére. Mint Pálfi György hangsúlyozta, az elmúlt röpke három és fél évtized alatt összesen kilenc magyart tüntetek ki Wolf-díjjal.

– A tapasztalataim szerint a diákok, de a felnőttek is alig ismerik a világ élvonalába tartozó kutatóinkat, felfedezőinket, holott életük, munkásságuk példaként is állhat, különösen a felnövekvő ifjúság előtt – nyilatkozta hírportálunk kérdésére a kiállítás anyagát összeállító szakember.

A tárlatot március 29-ig lehet megtekinteni a kaszaperi művelődési ház nagytermében.

Az ünnepség folytatásaként a helyi katolikus általános iskola diákjai emlékeztek 1848. március 15-re.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.