Likefestoon / Korlátozás / Változnak a korlátozások

Változnak a korlátozások

Vidéken május 4-től megszűnik a kijárási korlátozás. A veszélyhelyzet azonban továbbra is fennáll, és az új rendelkezések új lehetőségeket és új korlátozásokat is bevezettek.

Mindenki köteles más emberekkel – kivétel a közös háztartásban élők – a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint 1,5 méter távolságot tartani. A védőtávolságot az utcán, a boltban, vendéglátóhelyen, ügyintézéskor, egyházi eseményeket, esküvőkön, temetéseken is meg kell tartani. Az üzletben vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön a szájat és az orrot el kell takarni. Javasolt a szájmaszk viselése, de sálat, kendőt is lehet használni erre a célra. Megmaradt az idősek idősávja. Azaz 65. év felettiek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyászati segédeszköz üzletet továbbra is csak 9 és 12 óra között látogathatják, és ebben az idősávban csak ők tartózkodhatnak ezekben a helyiségekben. A piac is ezek szerint működik. Valamennyi üzlet nyitva tarthat időkorlátozás nélkül, és a vásárlók által látogatható. A vendéglátóhelyek a kerthelyiséget és a teraszt megnyithatják a vendégek számára. Asztaltársaságonként a védőtávolságot meg kell tartani. Bármilyen szolgáltatás – korlátozás nélkül – igénybe vehető, pl. fodrász, kozmetikus. A szabadtéri múzeumok, az állatkertek, a strandok és a szabadtéri fürdők kinyithatnak. Közösségi rendezvényeket továbbra sem lehet tartani. Vallási események (pl. mise, istentisztelet), polgári házasságkötések és temetések tarthatók. A szociális távolság megtartása azonban itt is kötelező. A felsőoktatási intézmények a rektorok döntései szerint látogathatók. Sportrendezvények nézők nélkül tarthatók, az edzések újra indulhatnak. Az országhatár átlépésére vonatkozó korlátozások folyamatosan változnak, érdemes a célországra vonatkozóan külön tájékozódni.

Budapesten és Pest megyében változatlanul érvényben vannak a kijárási korlátozás rendelkezései, amelyek a helyben élők mellett minden olyan magyar állampolgárra vonatkoznak, akik munka- vagy egyéb ügyben szeretnének ezekre a területekre utazni.

Szerzőnk: Szerkeszto

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.