Likefestoon / Aktuális / Vállalkozásindítás kockázat nélkül
A vállalkozóvá válást fontolgató álláskeresőket Bartha Lajosné kirendeltségvezető köszöntötte.

Vállalkozásindítás kockázat nélkül

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja uniós forrásból útjára indította „A jól meNŐ válalkozásokért” című projektjét. A program jó gazdasági projekttel rendelkező regisztrált álláskeresőknek nyújt segítséget. Kipróbálhatják magukat az önfoglalkoztatás terén anélkül, hogy a vállalkozóvá válás kezdeti nehézségeit, kockázatait viselnék.

A munkaügyi központ munkatársai a megye minden munkaügyi kirendeltségén tartanak fórumot a programmal kapcsolatban. Mezőkovácsházán április 11-én jártak. A résztvevőket Bartha Lajosné, a helyi kirendeltség vezetője köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a mezőkovácsházi járásból is sokan érdeklődnek a program iránt. Mint fogalmazott, csak azon lehet segíteni, aki ezt önmaga is akarja.

A programot Erdősné Majoros Orsolya, a Békés megyei munkaügyi központ munkatársa ismertette.

–          A módszert Franciaországban fejlesztették ki, a munkaügyi központ adoptálta. A tapasztalataink szerint ugyanis a munkanélkülieknek sok jó ötlete van, meg is tudnának élni belőle, de ott a bizonytalanság: bele merjenek-e vágni? Sokan érdeklődnek a munkaügyi központ vállalkozásokat segítő pályázata után is, de kevesen jelentkeznek. Félnek a vállalkozási lét kockázatától. Ez a program, pontosan arról szól, hogy kockázatmentesen kipróbálhatják, milyen vállalkozónak lenni – mondta Erdősné Majoros Orsolya.

A programra azok az álláskeresők jelentkezhetnek, akik életképes vállalkozási ötlettel rendelkeznek, ehhez megfelelő szakképesítésük van és az induláshoz szükséges eszközzel, anyaggal rendelkeznek.

–          A programba 2×18 álláskeresőt vonunk be, akik 240 órás képzésen vesznek részt. Egyebek között pénzügyi-, jogi-, vállalkozási ismereteket sajátítanak el, főként konzultációs formában. Ez idő alatt 75 ezer forintos keresetpótló juttatásban részesülnek. A képzés után lehetőségük lesz arra, hogy kipróbálhassák a vállalkozói tevékenységet is. A program kockázatmentességét az adja, hogy a vállalkozási tevékenységet ugyan saját maguk végzik, de nem a saját nevükben – erről Solti Lajos beszélt.

A vállalkozó jelölteket mentorok segítik majd. A tesztidőszakban a számlázás a Békés Megyei Vállalkozáskeltető Kft. címére megy. A program résztvevői a kft.-nél ebben az időszakban egyszerűsített foglalkoztatottként tevékenykednek. Ebben a szakaszban, ami fél évig tart, a résztvevők havi 98 ezer forintos vállalkozóvá válási támogatásban részesülnek. Ezt követően önállóan viszik tovább vállalkozásukat.

Szabó Ildikó a korábbi vállalkozáskeltető programról is beszámolt, amibe 18 álláskeresőt vontak be. Közülük 15-en vállalkozók, hárman pedig őstermelők lettek. Vannak közöttük textilesek, asztalosok, bőrdíszművesek, informatikus, bőrdíszműves, könyvelő, kertgondozó, növénytermelő. Vannak, akik már alkalmazottat is foglalkoztatnak.

Erdősné Majoros Orsolya arról is beszélt, hogy a program végén a vállalkozó-jelöltek eldönthetik, hogy életképes-e a vállalkozásuk. Ha úgy döntenek, ez nem nekik való, elállhatnak a vállalkozóvá válástól, következménye nem lesz. Akik a vállalkozás mellett döntenek, 2 millió forint vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.