Likefestoon / Aktuális / Ülésezett Orosháza képviselő-testülete

Ülésezett Orosháza képviselő-testülete

Hét napirendi pontot tárgyalt Orosháza város képviselő-testülete pénteki, január 23-ai ülésén. Ezek között a temetői díjemelések, a mezőőri szolgálat létrehozása, új háziorvos kinevezése és támogatási változás Gyopárosfürdőn voltak a legfontosabb kérdések.

Soron következő ülését tartotta Orosháza képviselő-testülete január 23-án 9 órától a városháza nagytanácskozó termében.

Az önkormányzati képviselők köztartozásmentes adatbázisba való felvételéről tájékoztatóval indult, majd a 2015. évi költségvetés tervezetével kapcsolatos tájékoztatóval folytatódott a pénteki ülés. Az előbbi törvényi előírás – amennyiben egy önkormányzati képviselőnek köztartozása van, nem szerepelhet a köztartozásmentes adózói adatbázisban, ami miatt pedig megszüntethető képviselői megbízatása.

A temetőkről és a temetkezésről szóló rendeletet is módosították. A temetők az Evangélikus Egyházközség tulajdonában vannak, így ők tesznek javaslatot a temetői díjakra. Az előterjesztésből kiderült, hogy a temető-fenntartási hozzájárulási díj és egyes létesítmények igénybevételének díjai és a kommunális díj emelkedik. Az emelés oka a 2012-es ÁFA 25%-ról 27%-ra történő emelése, amit az egyházközség most érvényesít.

01Dr. Dani Győző háziorvos régen a nyugdíjkorhatáron túl végzi gyógyító munkáját. A 3. napirendi pontnál arra kérte a testületet, járuljanak hozzá, hogy ezentúl a praxist fiával, dr. Dani Gergellyel láthassa el addig, amíg előkészíti végleges nyugdíjba vonulását, ami után fia lenne a háziorvos az ő eddigi körzetében. A praxist heti 40 órában látná el.

A diákélelmezésnél törvényi kötelezettség különböző szervezeti iratok megújítása és aktualizálása, ennek előkészítéséről is döntött a grémium.

Az ötödik pontban a mezei őrszolgálat létrehozása volt napirenden. Az előterjesztés szerint a 17 ezer 600 hektáros városi külterületek őrzésére, megelőző járőrözésre és felvilágosításra három mezőőr szükséges. Feladatvégzésük irányítását közvetlenül a polgármester alá kívánják rendelni. A mezőőröknek külön vizsgákat kell tenniük, sörétes vadászlőfegyverrel és könnygázszóró palackkal szerelik fel őket. Szakmai felügyeletüket a rendőrség látja el, hatósági kényszert a helyszínen alkalmazhatnak. A mezőőri szolgálat tervezett felállítása április 1-jén várható.

Bár szerződést kötött a fürdőt üzemeltető Városüzemeltetési Zrt. és az önkormányzat arról, hogy az orosházi szállásadók részére kedvezményes fürdőbelépőket biztosítanak, és ezt éves szinten 10 millió forinttal támogatják, ezt most mégis módosítják. Közben ugyanis kiderült, hogy az idegenforgalmi adó alapján nyújtott állami támogatás számítási rendszere megváltozott, így a felek kénytelenek voltak közös megegyezéssel felmondani ezt a szerződést.

A grémium a napirendek mindegyikét elfogadta.

Kiss Réka

Fotó: Orosháza Város Önkormányzata és Kecskeméti Krisztina

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.