Likefestoon / Aktuális / Talajterhelés: drága mulatság
szennyvíz, medgyesegyháza, ruck márton

Talajterhelés: drága mulatság

Medgyesegyházán közel félszázan nem kötöttek rá a szennyvízvezetékre. Nekik március végéig kellene kifizetniük a teljes tavalyi talajterhelési díjat, ami családonként többszázezer forintra rúg. Rajtuk segít egy rendeletmódosítással a képviselő-testület.

Jogszabályváltozás miatt Medgyesegyházán tavaly februárban tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj mértéke, köbméterenként 360 forintról 3600 forintra. Vagyis egy átlagos családnak, 10 köbméteres vízfogyasztás esetén, havi 36 ezer forint talajterhelési díjat kell fizetnie akkor, ha nem kötött rá a ház előtt elhaladó szennyvízvezetékre.

–  Tavaly év elején még 71-en voltak érintettek a talajterhelési díj fizetésében. Időközben 26-an rákötöttek a vezetékre.  A 45 háztartásnak március 31-ig kell kifizetnie a talajterhelési díjat. Ez összességében 8 millió forint, családonként pedig több százezer forintos kiadás – mondta Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere.

A képviselő-testület február végén módosította a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendeletét, hogy a 45 család többségének segítsen.

A díj megfizetése alól mentesülnek az egyedülállók, valamint azok, akik háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét.

Azok, akiknek az egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatszorosát, 50 százalékos díjkedvezményben részesülnek.

Erről az érintetteket értesítik, a mentesség, illetve díjkedvezmény nem automatikusan jár, csak ha az érintettek azt kérelmezik.

Ruck Márton elmondta, év végén a rendeletmódosítást felülvizsgálják.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.