2020. június 2. kedd
Likefestoon / Aktuális / Szorul a hurok a bankok körül?

Szorul a hurok a bankok körül?

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint “szorul a hurok a bankok körül” a devizahitelek ügyében, miután az utóbbi másfél hónapban több bíróság az adósok javára döntött.

Rétvári Bence szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: három nem jogerős és egy jogerős ítélet azt mutatja, hogy a bírósági gyakorlat kezd kialakulni a devizahitelezéssel kapcsolatban.

A kereszténydemokrata politikus felidézte: a Szegedi Ítélőtábla szeptemberben kimondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosításnak nem átlátható a feltételrendszere, ezért az ilyen szerződések érvénytelenek. A Fővárosi Törvényszék első fokon szintén a bankot marasztalta el egy devizahitel ügyében, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig azért nyilvánított érvénytelennek egy hitelszerződést, mert az árfolyamrésre vonatkozó szabályok nem voltak elég pontosak – mondta.

Megemlítette a Pécsi Ítélőtábla döntését is, amely szerint érvénytelenek a kamat- és kezelési költségek egyoldalú megváltoztatását tartalmazó szerződések.

Az államtitkár kiemelte: teljesen új, hogy a bíróságok egy-egy rész hiánya miatt a teljes hitelszerződést nyilvánítják érvénytelennek.

Fotó forrása: magyartukor.hu

“Ha a bírósági gyakorlat ebbe az irányba mutat, a bankok kényszerhelyzetben lesznek” – jelentette ki Rétvári Bence.

Utalt arra, a Fidesz-KDNP-frakció szeptember elején arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket változtassák meg az ügyfelek javára.

“Bízunk benne, hogy a hátralévő két hétben a bankok belátják, hogy már a bíróságon is tarthatatlan a devizahitelezéssel kapcsolatos korábbi gyakorlatuk” – fogalmazott Rétvári Bence, hozzátéve: a KDNP által fontosnak tartott társadalmi igazságosság nevében megvalósulhat az, hogy egy bank ne tudjon egyoldalúan szerződést módosítaniírta az MTI.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.