Likefestoon / Gazdaság / Számos kedvezményt hoz az új év

Számos kedvezményt hoz az új év

Már januártól bővülnek a családok kedvezményei, új lehetőségeket használhatnak ki a friss házasok, több pénz jut a csok-ra, de kevesebbet kell majd fizetni a tejért, a tojásért és a baromfihúsért is, sőt, több területen a bérek is emelkednek, hasonlóan a minimálbérhez.

Európai szinten is példa nélküli, amennyit a kormány a családokra költ jövőre – emelte ki sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta, januártól tovább növekednek a családi kedvezmények és Magyarország az OECD-országok körében is messze a legnagyobb családi kedvezményeket nyújtó államok körébe tartozik.

Január 1-jétől 350 ezer kétgyerekes család adókedvezménye emelkedik, 2016 és 2019 között 20 ezer forintról 40 ezer forintra, vagyis a kétszeresére nő a kétgyermekesek által igényelhető adókedvezmény, ami most 30 ezer forint lesz. Kitért arra is az államtitkár, hogy szintén fontos lesz a családok szempontjából az élelmiszerek áfatartalmának csökkenése. Ez január 1-jétől a friss tej, a tojás és a baromfihús árát mérsékli, mellyel átlagosan további 35-40 ezer forint marad a kétgyermekes családok zsebében. Utalt arra, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) egyre többen veszik igénybe, a január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkentett áfa visszatérítési lehetősége is azokat a családokat segíti majd, amelyek új otthont vásárolnak vagy építenek maguknak – írja az MTI.

A kisebb keresetű családokról szólva Rétvári Bence elmondta, fontos előrelépés, hogy a minimálbéren foglalkoztatottak jövedelme 15 százalékkal emelkedik, ez 130 ezer család részére hoz pozitív változást, míg a szakvégzettségű családok zsebében a szakmunkás minimálbér növekedése 260 ezer forintos többletet hagy majd a jövőben. A közszférában dolgozó szülőknek is pozitív lesz 2017, ugyanis a katonák, rendőrök számára a béremelések folytatásának az éve lesz, de november elejével az ápolók, szakorvosok fizetése, szeptembertől pedig a pedagógusok bére növekszik. A béremelésből a kulturális és szociális szférában dolgozók sem maradnak ki a következő esztendőben.

Az összefoglaló szerint az ingyen tankönyvek által is csökkenek a kiadások, a következő évre az 5. osztályos diákok is díjmentesen kapják a könyveket, így már 800 ezerre nő a támogatott diákok száma, de a felsőbb évfolyamosok is részesülhetnek a segítségben, ez rászorultsági alapon dől majd el. Az államtitkár az ingyenes gyermekétkeztetést is a segítségnyújtások közt említette, az erre fordított források is kibővülnek. További 2 milliárd forintot biztosít a kormány a rászorultak étkeztetésére, valamint a minőség javítása is fontos szempont, így az egy főre jutó napi keretet 370 forintról 570 forintra emelték az ízletesebb étel érdekében.

Kiss Anna

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

NEM TŰRÖM TOVÁBB A GYALÁZKODÁST! 044 – NEPSZAVA.HU

Engem évtizedek óta támadnak igazságtalanul, ezt eddig is elviseltem, ezután is kibírom, annak reményében, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.