Likefestoon / Aktuális / Szakemberek a tankerületek élén

Szakemberek a tankerületek élén

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól november 1-jétől kaptak kinevezést a tankerületi igazgatók, akiknek az év végéig elsődleges feladatuk az oktatási intézmények állami átvételének előkészítése. Békés megye oktatási rendszerét – a járási rendszernek megfelelően – 9 tankerületre osztották, ennek megfelelően 9 szakember kapott a napokban vezetői kinevezést.

Dél-Békés két körzetében is pályázati úton választották ki a tankerületi igazgatókat. Mezőkovácsházán Varga Gusztáv jelenlegi alpolgármester, Orosházán Szűts Gézáné, önkormányzati irodavezető kapott kinevezést. Mindkét szakember hosszú évek óta dolgozik a közoktatásban, képzettségük is az oktatáshoz köti őket. A megye valamennyi tankerületében megtörténtek a kinevezések: Kis Eszter Békésen, Czégény Gyula Békéscsabán, Fecskés László Gyomaendrődön, Petróczky Zoltán Gábor Gyulán, Tóth Edit Sarkadon, Kepenyes András Szarvason és Vetési Istvánné Szeghalmon kezdte meg a munkát.

A tankerületi igazgatók idei feladata nem kevés, de szerepük meghatározó lesz január 1-jétől is, amikor is megtörténik az oktatási intézmények – kivételt képeznek az óvodák – állami fenntartásba vétele. A központi irányítás alapvetően szakmai irányítást jelent, továbbá a bérek biztosítását, a taneszköz-ellátást, a külső szakmai ellenőrzés biztosítását, valamint a továbbképzések biztosítását.

Az önkormányzatoknak november 15-ig kell döntést hozniuk arról, hogy 2013-tól is vállalják-e iskolájuk fenntartását. Pontosabban a 3000 lakos alatti településeken az állam automatikusan átvállalja a fenntartást, kivéve, ha az önkormányzat másként dönt, viszont az ennél nagyobb településeken pedig alapvetően a települési önkormányzat feladata marad a fenntartás. Ezeken a településeken csak indokolt esetben biztosítja az állam az iskola működéséhez szükséges infrastruktúrát.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.