Likefestoon / Aktuális / Programsorozat a dél-békési civilek együttműködéséért

Programsorozat a dél-békési civilek együttműködéséért

A Barangoló Közhasznú Egyesület március 29-én délután Civil Konferenciára hívta a helyi és a környező civil szervezetek képviselőit a Barangoló Közösségi Házba.

A végegyházi egyesület az előző hónapban három Civil Tanodát szervezett, melyek a pályázatokról, az adománygyűjtésről, valamint a PR-marketing munkáról adtak információt az érdeklődőknek. A csütörtöki alkalommal a képzések után egy konferenciával zárták le a szakmai programot, melyen több előadó mutatkozott be megismertetve szervezete tevékenységét.

Először Rózsa Zoltán, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója, aki elmondta milyen sok segítséget kapnak a múzeum dolgozói az önkéntesektől a leletek keresésétől kezdve a kutatómunkáig. Egy ilyen kutatásról hallhattak bővebben a jelenlévők, melyet az Orosházán és környékén talált pénzérmék tanulmányozása eredményezett. A 3 horezmi nehéz misztrál = 5 budai márka kuntinusa című előadásból sok érdekességet tudtak meg a hallgatók Dél-Békés történelméből is.

Őt követte a Mezőhegyesi Református Egyházközségért Egyesület, amit Csabai Hajnalka mutatott be az elmúl évek eseményeivel. Az egyesület gyerekek és felnőttek számára is nyújt közösségi programokat, mint a hittantáborok, hangversenyek, a jeles napokhoz kötődő tevékenységek, a presbiteri találkozó, a Biblia világa előadás vagy a kirándulások. Az együtt átélt közös élmény jó érzéssel tölti el a résztvevőket és az egyesület tagjait.

Továbbá bemutatkozott a battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesület is, amelyről Balázsné Szabó Erzsébet beszélt. Az egyesület sokrétű munkát folytat, hiszen folyamatosan gyűjti a helyi emlékeket, rendszerezi azokat, helytörténeti múzeumukban ízelítőt is láthatunk ezekből. Emellett időszaki kiállításokat, előadásokat, filmvetítéseket is rendeznek, szervezik az elszármazottak találkozóját. Tájházuk is várja a látogatókat. Gyűjtőmunkájuk eredménye két általuk írott könyv: a Battonya múltja és a Battonyaiak a nagy háborúban.

Következő előadó Szalay Lászlóné volt, aki a Végegyházi Gyermekekért Egyesület tevékenységéről beszélt. A végegyházi óvodásoknak és iskolásoknak különböző programot szerveznek, illetve támogatják, segítik az intézményben folyó munkát a gyermekek érdekében. Programjaikkal színesebbé teszik a gyermekek életét. Hagyományos programjaik a farsang, a sportnap, a gyereknap, a karácsonyi ajándékozás, sok gyerek számára okoz örömet.

Zárásként pedig a főszervező Barangoló Közhasznú Egyesület lépett pódiumra, Horváth Judit elnök a nemrég zárult Kukafitnesz Újrahasznosítva című programról adott számot.

– Ez a környezetvédelmi, szemléletformáló projekt öt település – Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes és Végegyháza – iskolásainak szólt, játszva tanítva őket az újrahasznosítás fontosságára. A rendezvénysorozat eseményeivel, eredményeivel ismertettem meg vendégeinket – tájékoztatott Horváth Judit.

A program keretében az előadók mellett lehetőség volt további szervezetek bemutatkozására is, ezzel a lehetőséggel élt Terjékné Kaposi Andrea, aki a Cselekvő Közösségek kulturális közösségfejlesztő mentoraként kulturális intézmények és civil szervezetek számára nyújt szakmai, módszertani segítséget. Munkájáról beszélt, és arról, milyen módon tud segítséget nyújtani.

– Sokféle tevékenységgel ismerkedhettünk meg, de örömeink, gondjaink hasonlóak. Kihasználtuk hát a ritka alkalmat. Mindenki sokat és sokféleképpen tevékenykedik saját közössége érdekében, saját szervezetében, jó tehát egy kicsit kimozdulni, tapasztalatokat szerezni és átadni. Ez az alkalom is éppen ilyen volt – értékelte a programot a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló program közös vacsorával és hosszas csevegéssel zárult.

Fotók: egyesület

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.