2020. június 3. szerda
Likefestoon / Aktuális / Primus Inter Pares díjat kapott Gabányi Géza

Primus Inter Pares díjat kapott Gabányi Géza

Gabányi Géza evangélikus lelkész, az Orosházi Kórház egyik legnagyobb támogatója, aki az elmúlt években több mint 500 millió forint értékű adomány érkezésében vállalt szerepet az intézmény javára.

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium a gimnáziumi képzés 85. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozatot a múlt héten. Ennek keretében adta át az öregdiákok által létrehozott Vinculum­ Közhasznú­ Egyesület a Primus Inter Pares (Első az egyenlők között) díjat, melyet idén Gabányi Géza Orosházáról elszármazott, Svájcban élő evangélikus lelkész kapott.

A gimnáziumban április 18-án tartott eseményen többek között felszólalt dr. Duray Gergő is. Az Orosházi Kórház főigazgatója beszédében elmondta, Gabányi Géza 2005-ben kereste meg először a kórház akkori vezetését egy felajánlással. Így került Orosházára a svájci honvédség által leszerelt sebészeti kórház teljes felszerelése, műtőasztaltól a kézi műszerekig. Ezt követően 2008-ig újabb 4 kamionnyi egészségügyi bútor és felszerelés érkezett Svájc különböző egészségügyi intézményeiből, majd az Ápolás Osztály beindulásakor 80 db ágy, éjjeli szekrény és egyéb kiegészítő bútorzat Orosházára történő szállításában volt kiemelkedő szerepe.

Az adományok 2009-től még sűrűbben érkeztek, évente 3-5 szállítmány szervezésében segítette intézetünket. Ekkorra kiépült kapcsolatokkal rendelkezett svájci lakóhelyének egészségügyi- és szociális intézményeivel, amelyektől az elmúlt közel 10 évben 35 – 40 alkalommal érkezett adomány Gabányi Géza szervezésében.

Ezek összetétele igen változatos volt, előfordult, hogy kisteherautó szállított vizsgáló székeket vagy informatika eszközöket, de érkezett „plafonig” megpakolt kamion és nyerges szerelvény is kórházunkba, tele egészségügyi felszereléssel.

– Szervező munkáján túl sokszor személyesen is felkereste az adományozókat, barátaival együtt ő is részt vett a rakodásban. Bár egészségi állapota miatt ő maga már nem tudja pakolni kamiont, elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, minthogy most is jelen van a rakodásnál, bármilyen gond és probléma esetén azonnal intézkedik, hogy az adományok minél előbb és épségben megérkezzenek Orosházára. A kapcsolat felvétele óta eltelt 13 évben mai árakon számolva közel 500 millió forint értékű felszerelést és adományt juttatott az Orosházi Kórháznak, amiért nem lehetünk elég hálásak – fogalmazott dr. Duray Gergő főigazgató.

Fotó: Bakos Viktória

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.