Likefestoon / Aktuális / Partnerségben a megye biztonságáért, védelméért

Partnerségben a megye biztonságáért, védelméért

Az önkormányzati hivatal előző évi tevékenysége mellett a rendőrség és a polgárőrség 2017-es évi munkájáról tájékozódott a megyei képviselő-testület az áprilisi megyegyűlésen.

A megyegyűlés napirendjei előtt Zalai Mihály megyei elnök gratulált a múlt vasárnapi választás kapcsán a Fidesz-KDNP négy országgyűlési képviselőjének, akik mandátumot szereztek, és köszönetet mondott mindazoknak a köztisztviselőknek, önkénteseknek, akik munkájukkal biztosították a választások törvényes és szabályos lebonyolítását.

A közbiztonságról szóló beszámoló fontos napirend volt az áprilisi megyegyűlésen. Dr. Polyák Zsolt megyei rendőrfőkapitány elmondta: az elkészült anyag részletesen tartalmazza a rendőr-főkapitányság múlt évi tevékenységét. Ez alapján elmondható: a megye rendőreinek munkája a szakmai színvonalat tekintve kiegyensúlyozott tevékenységet mutatott, feszes szolgálatszervezéssel és az együttműködő partnerekkel –  polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel, halőrökkel, vadőrökkel, önkormányzatokkal – közösen hatékonyan tudták ellátni feladataikat. Megfeleltek a felügyeleti szervek kívánalmainak, ugyanakkor minden esetben szem előtt tartották a lakosság kéréseit. Néhány adat a beszámolóból: megyénkben 5650 bűncselekmény történt 2017-ben, 12,2%-kal kevesebb, mint előző évben. A felderítettségi mutató 70,4%-os, ami 10,7%-kal haladja meg az országos átlagot. 15,2 % csökkent a lopások, 28,3% lakásbetörések száma. Megyénk bűnügyi fertőzöttség alapján az országos rangsorban a kedvező, 18. helyen áll. A képviselők elégedettek voltak a rendőrség munkájával, köszönetet mondtak a testület valamennyi dolgozójának azért az erőfeszítésért, amit értünk, Békés megyei lakosokért tesznek. Zalai Mihály elnök elmondta: a beszámolóban lévő adatok meggyőzőek, és lassan a bűnelkövetők is rájönnek, hogy megyénkben nem érdemes bűnözni, ugyanis a felderítettség sok esetben 100%-os, de minden esetben javuló tendenciát mutat. A gazdaság fejlesztésében is fontos, hogy a közbiztonság megfelelő legyen, hiszen a befektetők szívesebben telepítik vállalkozásaikat olyan helyre, ahol a bűnözés alacsony, a biztonság magas.

A Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének tájékoztatójával folytatódott a megyegyűlés. A képviselők kiemelték: fontos a polgárőrök munkája, a rendőrökkel közösen hatékony tevékenységet hajtanak végre. Köszönetet mondtak a félmillió óra önkéntes szolgálatért és azért az erőfeszítésért, amit a lakosság érdekében végeznek. Gyarmati Sándor elnök hozzátette: a polgárőrök és a rendőrök között az együttműködés szilárd, a közös munka ebben az évben is folytatódik.

2014 óta a megyei önkormányzati hivatal munkája jelentősen megnövekedett, ami elsősorban a területfejlesztési tevékenység ellátásához kapcsolódik. A Terület- és Településfejlesztési

Operatív Program keretében megyénkben – az eddigi döntések alapján – közel 400 pályázatnak és majdnem 50 milliárd forintnak köszönhetően szinte valamennyi településen épületek újulnak meg, utak épülnek, ipari parkok jönnek létre. Zalai Mihály elnök elmondta: a munka megnövekedése miatt a hivatal állománya is megnőtt, jelenleg 40 kolléga végzi el a napi feladatokat, melyek között több olyan is van, ami önként vállalt, de fontos tevékenység.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a következő munkaprogram szerinti ülés júniusban lesz – tudtuk meg a Békés Megyei Önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Fotó: Zentai Péter

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.