Likefestoon / Aktuális / Partnerségben a megye biztonságáért, védelméért

Partnerségben a megye biztonságáért, védelméért

Az önkormányzati hivatal előző évi tevékenysége mellett a rendőrség és a polgárőrség 2017-es évi munkájáról tájékozódott a megyei képviselő-testület az áprilisi megyegyűlésen.

A megyegyűlés napirendjei előtt Zalai Mihály megyei elnök gratulált a múlt vasárnapi választás kapcsán a Fidesz-KDNP négy országgyűlési képviselőjének, akik mandátumot szereztek, és köszönetet mondott mindazoknak a köztisztviselőknek, önkénteseknek, akik munkájukkal biztosították a választások törvényes és szabályos lebonyolítását.

A közbiztonságról szóló beszámoló fontos napirend volt az áprilisi megyegyűlésen. Dr. Polyák Zsolt megyei rendőrfőkapitány elmondta: az elkészült anyag részletesen tartalmazza a rendőr-főkapitányság múlt évi tevékenységét. Ez alapján elmondható: a megye rendőreinek munkája a szakmai színvonalat tekintve kiegyensúlyozott tevékenységet mutatott, feszes szolgálatszervezéssel és az együttműködő partnerekkel –  polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel, halőrökkel, vadőrökkel, önkormányzatokkal – közösen hatékonyan tudták ellátni feladataikat. Megfeleltek a felügyeleti szervek kívánalmainak, ugyanakkor minden esetben szem előtt tartották a lakosság kéréseit. Néhány adat a beszámolóból: megyénkben 5650 bűncselekmény történt 2017-ben, 12,2%-kal kevesebb, mint előző évben. A felderítettségi mutató 70,4%-os, ami 10,7%-kal haladja meg az országos átlagot. 15,2 % csökkent a lopások, 28,3% lakásbetörések száma. Megyénk bűnügyi fertőzöttség alapján az országos rangsorban a kedvező, 18. helyen áll. A képviselők elégedettek voltak a rendőrség munkájával, köszönetet mondtak a testület valamennyi dolgozójának azért az erőfeszítésért, amit értünk, Békés megyei lakosokért tesznek. Zalai Mihály elnök elmondta: a beszámolóban lévő adatok meggyőzőek, és lassan a bűnelkövetők is rájönnek, hogy megyénkben nem érdemes bűnözni, ugyanis a felderítettség sok esetben 100%-os, de minden esetben javuló tendenciát mutat. A gazdaság fejlesztésében is fontos, hogy a közbiztonság megfelelő legyen, hiszen a befektetők szívesebben telepítik vállalkozásaikat olyan helyre, ahol a bűnözés alacsony, a biztonság magas.

A Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének tájékoztatójával folytatódott a megyegyűlés. A képviselők kiemelték: fontos a polgárőrök munkája, a rendőrökkel közösen hatékony tevékenységet hajtanak végre. Köszönetet mondtak a félmillió óra önkéntes szolgálatért és azért az erőfeszítésért, amit a lakosság érdekében végeznek. Gyarmati Sándor elnök hozzátette: a polgárőrök és a rendőrök között az együttműködés szilárd, a közös munka ebben az évben is folytatódik.

2014 óta a megyei önkormányzati hivatal munkája jelentősen megnövekedett, ami elsősorban a területfejlesztési tevékenység ellátásához kapcsolódik. A Terület- és Településfejlesztési

Operatív Program keretében megyénkben – az eddigi döntések alapján – közel 400 pályázatnak és majdnem 50 milliárd forintnak köszönhetően szinte valamennyi településen épületek újulnak meg, utak épülnek, ipari parkok jönnek létre. Zalai Mihály elnök elmondta: a munka megnövekedése miatt a hivatal állománya is megnőtt, jelenleg 40 kolléga végzi el a napi feladatokat, melyek között több olyan is van, ami önként vállalt, de fontos tevékenység.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a következő munkaprogram szerinti ülés júniusban lesz – tudtuk meg a Békés Megyei Önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Fotó: Zentai Péter

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.