Likefestoon / Aktuális / Pályázni, pályázni, pályázni

Pályázni, pályázni, pályázni

Erre ösztönzi Dél-Békést Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A térség hatékony érdekképviseletét kiemelve úgy fogalmazott, Dél-Békés pozitív irányra számíthat. Simonka György országgyűlési képviselő meghívására tartott előadást a miniszter Csanádapácán, ahol interjút adott szerkesztőségünknek.

– A következő fejlesztési időszak elsősorban a felzárkóztatást szolgálja. Dél-Békés mire számíthat?

– Ahhoz, hogy Dél-Békés pozitív irányú fejlődése megtörténjen, arra van egy nagyon fontos előrelépés, mindenkit arra biztatok: pályázni, pályázni, pályázni. A 2014-2020-as ciklus egyik legfontosabb üzenete mindenki számára az, hogy jelentős forrás van, kis- és középvállalkozások fejlesztését tudjuk végrehajtani, önkormányzati beruházásokat tudunk megvalósítani a TOP útján. Ennek csak egyetlen akadálya lehet, az, ha nem pályáznak. Van is egy ilyen félelmünk, hogy a források rendelkezésünkre állnak, de nem lesz elégséges pályázatunk. Ezért mondom mindenkinek, hogy pályázni… Ami Dél-Békést illeti, két irány van. Először is az embereket itt kell tartani, az itt élőknek jövőképet kell biztosítsunk, a szülőknek, nagyszülőknek, gyerekeknek, unokáknak, azért, hogy itt képzeljék el a jövőjüket. Ez nagyon fontos. Mi kell ehhez? Például az, hogy ha én el akarok jutni Budapestre, akkor az ne négy órát vegyen igénybe. Ehhez kell egy jó úthálózat. Ezen kívül biztosítani kell a gyereknek, hogy ha úgy gondolják, hogy minőségi sportot szeretnének a térségben folytatni, akkor legyen megfelelő infrastruktúra. Számomra megdöbbentő például, hogy Orosházának, ahol NB I-es kézilabdacsapat dolgozik, nincs még olyan sportcsarnoka, ahol minőségi sportot lehet művelni. Folytathatom a turisztikai fejlesztésekkel, vagy akár beszélhetünk az iparfejlesztésről is. Azt gondolom, aki arról álmodik, hogy ide majd nyugati befektetők több tízezres munkahelyteremtő beruházásokat fognak hozni, azok utópiát kergetnek. Nekünk a kis- és középvállalkozások fejlesztésében kell megtalálnunk a jövőt itt Dél-Békésben, és ha valaki még nagyobbat mer álmodni, akkor nézzen keletre, és próbáljunk befektetőket onnan hozni – emelte ki Dr. Seszták Miklós.

– Simonka György képviselő kezdeményezésére egy nagyon komoly összefogás jött létre Dél-Békés önkormányzatai által az elmúlt időszakban. Jövőképet szeretnének a fiataloknak nyújtani, ebben az infrastruktúrától kezdve a humánerőforrás-fejlesztésen keresztül nagyon sok minden szerepel. Ugyanakkor valamilyen szinten hátránnyal indulnak, mondjuk Békéscsabához vagy Gyulához képest, ahol az elmúlt időszakban nagyon komoly fejlesztések valósultak meg. Mint hátrányos helyzetű térség, számíthatnak-e bármilyen előnyre a dél-békési települések?

IMG_3028– Én azt gondolom, hogy a dél-békési települések mindenképpen pozitív elbírálásra, pozitív irányra számíthatnak. Az egyik legfontosabb ok erre, hogy van egy ilyen képviselőjük. Nagyon fontos, hogy van valaki, aki a szívén viseli a sorsukat. A másik dolog: azt gondolom, ha itt egy jó csapat összeáll, és az önkormányzatok igenis bebizonyítják, hogy ez egy olyan fejlesztési tematika, amit érdemes támogatni, akkor mindenképpen sikere van. Csak így tovább!

– Nem olyan rég bejelentettek több útfejlesztést, viszont ha egy kicsit tovább mennénk Csanádapácától még keletebbre, akkor látható, hogy itt a települések között négy számjegyű utak vonatkozásában is komoly problémák vannak. Számíthat-e a térség arra, hogy ebben is előrelépés történik?

– Én azt gondolom, hogy egy országnak az erejét az adja, hogy mennyire tud gondoskodni a központtól, vagy a fővárostól távolabb élő emberekről is. Itt nem a vízre, villanyra, ételre gondolok, persze ez is fontos, de például ilyenre, hogy tudjuk a négy számjegyű utak mellett lakóknak az elérhetőségét, az infrastruktúra fejlesztését biztosítani. A kormány tett vállalásokat, minden megyeszékhelyet bekötött a gyorsforgalmi úthálózatba, elérjük az autópályákat, egyes és kettes számjegyű utakat fejlesztik, és szerencsére erős a gazdaságunk. Magyarország jobban teljesít 2010-től, mint azelőtt, ezért van, ezért lesz lehetőségünk arra, hogy igenis ezekre az utakra pénzt költsünk. Ezen dolgozunk – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter.

IMG_3056Dr. Seszták Miklós március 11-én este Simonka György országgyűlési képviselő vendégeként érkezett Csanádapácára, a Segítségnyújtás a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány által szervezett Közéleti Esték sorozat keretében tartott előadást. A rendezvényen a nemzeti fejlesztési miniszter mellett dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelő alelnöke, a Fidesz alelnöke is Dél-Békés vendége volt. A vele készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.

Kiss Anna

Fotók: Gábriel János

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.