Likefestoon / Aktuális / Ősszel az elsősök ingyen kapják a tankönyvet

Ősszel az elsősök ingyen kapják a tankönyvet

Minden iskolába időben eljutnak a tankönyvek, az új kerettanterveknek megfelelő könyvek is elkészülnek a tanévkezdésre – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményében.

A tankönyvtörvény 2011 novemberi módosításával a kormány létrehozta és a 2013/2014-es tanévtől kezdődően bevezeti az állami tankönyvforgalmazás új rendszerét. A változtatás célja, hogy kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történjen a tankönyvek kiválasztása és megrendelése. A tankönyvrendelet útján a tárca a kiadókat tartós tankönyvek fejlesztésére ösztönzi.

A profitorientált cégektől a tankönyvterjesztést a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) vette át, annak érdekében, hogy a tankönyvbeszerzés átláthatóbbá váljon, csökkenjenek a szülők terhei, valamint a tankönyvellátásra fordított költségvetési pénzek felhasználása hatékonyabbá váljon.

Az új kerettantervekhez fejlesztett könyvek engedélyezése időben lezárul, a rendelési határidőt 2013-ban a Nemzeti alaptanterv és az új kerettantervek felmenő rendszerű bevezetésével érintett évfolyamokra május 15-ig az iskolák számára a tárca meghosszabbította.

Az EMMI két év alatt sokat tett azért, hogy a tankönyvpiac és a tankönyvterjesztés átláthatóbbá, biztonságosabbá váljon. A 2013/2014. tanévben az első évfolyamra beiratkozott tanulók ingyen kapják a tankönyveket, a kör felmenő rendszerben évről-évre bővül.

– A szocialista kormányzás alatt valóságos káosz alakult ki a tankönyvpiacon. Két szülővel nem találkoztam, akiknek egyforma könyvből tanult volna a gyermeke. Az is felháborító volt, hogy ha egy diáknak, például költözés miatt, iskolát kellett váltania, csak nagy nehézségek árán tudott bekapcsolódni a másik intézményben a tanulásba, mert nem ugyanazzal a módszerrel folyt az oktatás, más könyvekből tanultak és más tananyagot. Most végre ezen a területen is rendet tettünk. A kerettanterv a biztosíték arra, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő – nyilatkozta megkeresésünkre Simonka György országgyűlési képviselő.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.