Likefestoon / Aktuális / Orosházi labdarúgó a nemzetközi listán

Orosházi labdarúgó a nemzetközi listán

Egyetlen magyarként, az orosházi származású Jova Levente – aki a Nagyszénás csapatát is erősítette egy ideig – került fel a nemzetközi sporttudományi intézet (CIES), 23 éven aluli futballistákat vizsgáló listájára. A fiatal játékos a Ferencvárosban véd, teljesítményével a statisztika készítőinek érdeklődését is felkeltette.

A lista azokat a játékosokat tartalmazza, akik fiatal koruk ellenére meghatározó szerepet töltenek be az adott pontvadászatban. A svájci CIES ezúttal nem csak az öt legerősebb (angol, spanyol, német, olasz, francia) bajnokságot vizsgálta, hanem az általuk ugródeszkának nevezett ligákat is, köztük a magyar NB I-et. A tanulmány név szerint foglalkozik az 1992. január 1. és 1995. január 1. között született labdarúgókkal, akikért még egy ingyenes átigazolásnál is nevelési költséget kell fizetni. A futballistákat játéktapasztalat alapján rakták erősorrendbe. Ez a szám egy átlagérték, a felnőtt bajnokik száma, súlyozva a bajnokság erejével, a klub nemzeti és nemzetközi eredményeivel. A magyar bajnokság a harmadik kategóriába sorolható.

A 20 év alattiak közt, a Manchester United védője, Luke Shaw bizonyult a legjobbnak. Ebben a korosztályban még a Feyenoord középpályására, Tony Vilhenára és a Dinamo Bukarest irányítójára, Ionut Serbanra érdemes odafigyelni. Az U21-eseknél, a Liverpoolban játszó Raheem Starling az első, aki már most csapata egyik legértékesebb futballistája. Itt még az Interes Mateo Kovacic tűnik ki a mezőnyből. A 22 évesnél fiatalabbak rangsorában Paul Pogba a legnagyobb név, akit a Manchester United és a Real Madrid is 100 millió euróért vinne a Juventustól. Rajta kívül akadnak még nagy nevek, például Romelo Lukaku az Evertonból és Julian Draxler a Schalkéből.

jova-leventeA 23. életévüket be nem töltöttek között a Chelsea kapusa, Thibaut Courtois az abszolút favorit, de a világbajnokságot eldöntő Mario Götze (Bayern München), vagy a szintén Bayernes David Alaba sem kisebb név a foci világában.

Ebben a korosztályban, a harmadik kategóriában már magyar nevet is találhatunk, az FTC-ben védő, orosházi származású Jova Leventét, aki ötödik lett. Ezt még tavalyi teljesítményével érdemelt ki, mivel idén mindössze két Magyar Kupa, és néhány Ligakupa meccsen szerepeltették. Az Fradiban eddig 73 tétmeccsen jutott lehetőséghez.

Az orosházi származású fiatal tehetség 2002-ben került Békéscsabára, ahol az eltöltött öt év alatt megfordult a Nagyszénás SE korosztályos csapatában és a Gyula Kinderben is. Ezután az MTK-hoz került 2007-ben, így a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián edződött, az U20-as és az U21-es nemzeti tizenegybe is többször meghívást kapott. A Ferencváros 2010-ben figyelt fel rá, a zöld-fehérek tartalékcsapatában augusztus 14-én, a Baja elleni másodosztályú találkozón mutatkozott be. A felnőtt keretbe 2011. február 16-án került be először, a Haladás elleni Ligakupa mérkőzésen. Trófeát is nyert már az Üllői úti gárdával, a Ligakupát 2013-ban.

Juhász Ádám

Fotó: tempofradi.hu, hatharom.hu

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.