Likefestoon / Aktuális / Október 6-án hőseinkre emlékezünk

Október 6-án hőseinkre emlékezünk

Történelmünk hősi és dicső időszakának fájó momentumára emlékszik vissza egy röpke pillanatra az ország és az egész magyarság.

 A nemzeti gyásznapi megemlékezések sorában Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata ma, október 5-én 16 órától az Aradi Vértanúk emlékére állított kopjafánál tart megemlékezést és hajt fejet azon egykori magyar honvédtisztek emléke előtt, akiket Aradon kivégeztek. A megemlékezés keretében beszédet mond Banner Zoltán művészettörténész. Közreműködnek a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium tanulói, valamint a Békés Megyei Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai.

 Az évforduló napján, október 6-án 11 órától ünnepi műsorral emlékeznek Gyulán is, az aradi vértanúk egykori állomáshelyén. A Honvédelmi Minisztérium, a város vezetése és a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft közös rendezvényének a Gyulai vár tőszomszédságában található 1848/49-es Honvédtiszti Emlékhely ad helyt. A megemlékezés a honvédségi díszszakasz bevonulásával veszi kezdetét, majd ezt követően Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere mond emlékbeszédet. A megemlékezés színvonalát Benkő Péter Jászai Mari-díjas színművész, a Regélők Énekegyüttes közreműködése is emeli. A megemlékezés részeként fellép a méltán híres gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar Perlaki Attila vezényletével.

 Az önkormányzat szervezésében szombaton 11 órakor az aradi vértanúkra emlékeznek Orosházán, a Kossuth téren. A szervezők a rendezvény helyszínére várják mindazokat, akik főhajtással akarnak tisztelegni a hősi halált halt aradi 13 emléke előtt. A megemlékezés keretében koszorúkat helyeznek el és a Kossuth utcában, valamint új helyén felavatják a Kossuth-szobrot. A rendezvényen megemlékező beszédet mond dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint a város alpolgármestere Zalai Mihály. A megemlékezés keretében Nagy Erika és Tomanek Gábor színművészek lépnek fel, valamint az Orosházi Fúvószenekar Fabók László vezetésével.

 Erdély-szerte is lesznek megemlékezések a hétvégén

     Aradon október 6-án 10 órától a Vesztőhelyen felállított obeliszknél tartanak megemlékezést, majd 11.30-kor ünnepi szentmise kezdődik a Katolikus Bazilikában. A Szabadság-szobornál 13 órakor kezdődik a magyarság egésze számára fontos ünnepi megemlékezés. Itt a magyar kormány tagjai is részt vesznek, valamint szerepet vállal Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A kormány nevében dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára helyezi el a megemlékezés koszorúit.

 Marosvásárhelyen az RMDSZ szombaton szervez koszorúzással egybekötött megemlékezést 16 órai kezdettel a postaréti Székely Vértanúk Emlékművénél. Ezt megelőzően a Magyar Polgári Párt és Marosszék Székely Tanácsa 12 órától a Petőfi-szobornál tartja rendezvényét. Szászrégenben Őszi napnak mosolygása, őszi rózsa hervadása címmel szervez emlékestet a helybéli Humana Regun Egyesület, az ifjúsági ház és a művelődési ház. Az előadásra szombaton 18 órai kezdettel kerül sor a George Enescu Ifjúsági Ház nagytermében. Szatmárnémetiben az RMDSZ a hagyományokhoz híven 11 órától a mártír tábori lelkész, Gonzeczky János emléktáblájánál tart ünnepséget a zárdatemplom előtt. A megemlékezésen közreműködik a katolikus székesegyház énekkara. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a szervezet székházában emlékezik – 19 órától Hencz József zeneszerző és László Zita színművész adnak elő ünnepi műsort.

 Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Zilahon tartja közös megemlékezését szombaton 18 órától a Wesselényi-szobor előtt. Felszólal Toró T. Tibor, a néppárt elnöke és Magdó János kolozsvári magyar főkonzul. Nagyváradon szombaton 16 órától a Szacsvay-szobornál hajtanak fejet a vértanúk emléke előtt két szervezet képviselői. Zatykó Gyula és Szilágyi Zsolt, a Néppárt alelnökei mondanak beszédet.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.