Likefestoon / Aktuális / Minőségi nevelés a Mezőkovácsházi Négy Évszak Oviban

Minőségi nevelés a Mezőkovácsházi Négy Évszak Oviban

Nemrég 43 új óvodás beiratkozóról számolt be az öt külön álló feladat ellátási helyen működő Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde vezetője. Jelenleg 10 óvodai csoporttal és 157 kis lakóval folytatja a tevékenységközpontú óvodai nevelési program alapján kidolgozott pedagógiai munkáját.

A központi épület szinte még új, nemrég újították fel pályázati forrásból. Nemcsak a külső arculatra figyelnek, több projekthez is csatlakoztak az elmúlt években, aminek fő pályázói a Művelődési Ház és Könyvtár voltak. Kihasználva a projektek által kínált lehetőségeket, rendezvények és kirándulások szervezésére, mese délelőttök megvalósítására, eszközbeszerzésekre és a pedagógusok továbbképzésére is sort kerítettek.

Az intézmény valamennyi dolgozó óvodapedagógusa az úgynevezett minősítési eljárásban vesz részt, alkalmazkodva a pedagógus életpálya modell követelményeihez. Saját kiadványaikkal fejlesztik a kicsiket, amelyeket 2001 óta több könyvkereskedelmi cég forgalmazza országosan. Szedlacsekné Farsang Margit intézményvezető szerint a jól felkészült, elhivatott kollektíva nélkül bizony nem lenne lehetőségük a legjobbat nyújtani a felnövekvő gyermekek számára, ugyanis, itt az a cél.

– A Heti Terv Ötlettár segítségével tervezzük meg a személyiség fejlesztést és a kompetenciák kibontakoztatását célzó munkánkat. Minden témakörhöz kapcsolódik egy részletes leírás, tematika. A gyerekek fejlődését egyéni fejlesztési naplóba vezetjük, ami által mérhetővé válik a teljesítmény, és szükség esetén felzárkóztató programot biztosítunk. Emellett ugyanolyan fontosnak tartjuk a játszva tanulást, a mozgás és a helyes táplálkozás megismertetését, népszerűsítését, a kirándulások és színes programok szervezését is – teszi hozzá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAP1130294 (2)

Beszélgetésünk során az is kiderült, a térségben először a Négy Évszak oviban jelent meg az Ehető játszókert fogalma. Maga a program 2014-ben indult útjára, idén tavasszal a kovácsházi ovisok is kis kertészek szerepébe bújhattak. A Kék Ibolya Kertészet által felajánlott zöldség, gyógy- és fűszernövény palántákat és vetőmagokat ültetnek, ezáltal játszva ismerkedhetnek meg a természet értékeivel, a növények gondozásával, emellett pedig a felelősség és az önállóság magjai is elkezdenek fejlődni a kicsikben. A program folyamatos, havonta végeznek majd különböző játékos kerti munkát az óvónők és a dajkák segítségével.

A nyári szünet közeledtével sem ritkulnak a programok, hiszen az épületenként változó időpontban megrendezésre kerülő május végi ballagás és évzáró, a várva várt Vándor Gomba  Kupa (Június 3.), és az ilyenkor szokásos nyári kirándulások sem maradnak el.

Az intézmény a nyári szünet ellenére nem zárja be kapuit, előre felmért igények alapján ügyeleti formában működik az év e szakaszában. Így biztonságban tudhatják gyermekeiket azok a szülők is, akik nem tudják megoldani a kicsik felügyeletét a szünidőben.

Kálmán-Pócsik Judit

Fotó: Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.