2020. június 5. péntek
Likefestoon / Aktuális / Márton napi program Almáskamaráson

Márton napi program Almáskamaráson

Szent Márton napjához, melyet november 11-én ünneplünk számos népszokás, néphit kapcsolódik hazánkban. A népi szokásokat, legendákat, történeteket több dél-békési településen is ünnepi rendezvényekkel idézik fel.

Pontosan mit is ünneplünk november 11-én? – A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták őt a gágogásukkal.

Mi a jelentősége a Márton napi lakomának? – Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak lakomát, illetve általában ludat fogyasztották, ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”.

Ki is az a Szent Márton? -Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.

Almáskamaráson november 10-én 17 órától a községi önkormányzat, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola közös szervezésében megvalósuló lampionos felvonulással emlékeznek Szent Mártonra. A sportpályán tábortűzzel, libazsíros kenyérrel, meleg teával és forralt borral várják az érdekelődőket. A jó hangulathoz a zenét a Tótkomlósi Fúvószenekar szolgáltatja, illetve fellép Szakács József és a Sváb egyveleg.

Az eseményre, amely ideális kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, színes és izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.