2020. június 5. péntek
Likefestoon / Aktuális / Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás – Váltsunk?

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás – Váltsunk?

Megfelelő-e a jelenlegi biztosítója jövő évre hirdetett ajánlata, vagy inkább váltana? Az új szerződés megkötésére a januári évfordulósoknak december 31-ig van lehetősége.

Bár egyre többen döntenek a biztosítóváltásról év közben, így a január elsejei évfordulós kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (GFB) száma évről évre csökken, azért az év végi időszakban még mindig igen sokan vacillálnak a biztosítóváltás kérdésén.

Az elmúlt években nagymértékben visszaestek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások árai, ami nagy veszteséget okozott a biztosítóknak. Ezért a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elkerülhetetlennek látta a kötelező díjak emelését. Minden biztosítónál várható a díjak emelése, de a mérték eltérő lehet. Típustól, teljesítménytől függően 2-5%-os növekedésre számíthatnak az ügyfelek a jövő évet tekintve, azonban a döntés előtt mindenképpen érdemes részletesen tájékozódni az ajánlatokat illetően. Fontos megjegyezni, hogy ha a váltás mellett döntünk a felmondásnak, a törvény szerint legkésőbb az évforduló előtt harminc nappal be kell érkeznie a biztosítóhoz, az új szerződés megkötésére pedig december 31-ig van lehetőség.

A kampány első napjaiban leadott mintegy 3500 megrendelés adatai szerint a K&H, az Allianz és az Union viszi az új kötések mintegy hatvan százalékát. Az eddig megrendelt szerződések átlagdíja – biztosítási adó nélkül – közel 17 ezer forint, ami a 14 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkori 14 900 forintos díjszinthez képest – jelentette be adatbázisára hivatkozva a vezető online biztosításközvetítő, a Netrisk.hu.

Fontos tudni, hogy csak abban az esetben köthető át másik biztosítóhoz a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, ha a jelenlegi szerződés az évforduló napjáig díjjal rendezett.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.