Likefestoon / Aktuális / Köszöntjük az édesanyákat!

Köszöntjük az édesanyákat!

Az anyák napja az egyik legmeghatóbb ünnepünk, hiszen az előtt az ember előtt tisztelgünk ezen a napon, akinek születésünktől kezdve mindent köszönhetünk. A mai napon minden gyermek köszönti édesanyját, megköszönve ezzel az életen át tartó gondoskodást és törődést, amely semmihez sem fogható.

Kevés ilyen megható, szívmelengető ünnep van az évben, mint az anyák napja. Ezt az ünnepet mindenki számon tartja, nem csak itthon, hanem a világ minden pontján számon tartják ezt a jeles napot.

Ezen a napon hálát adhatunk az édesanyáknak mindazért, amit értünk tettek, hogy a szívük alatt hordtak, a világra hoztak, és szeretettel gondoskodnak rólunk az év minden napján.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Az 1600-as években Angliában, a kereszténység elterjedésével az ünnep vallási színezetet is kapott, míg az Egyesült Államokban, Bostonban 1872-ben ünnepelték először az anyák napját, Julia Ward Howe közbenjárásával. A philadelphiai Anna Jarvis többszöri próbálkozása után 1914-ben elérte célját, nemzetközi ünneppé nyilvánította az Anyák napját, melynek időpontját május második vasárnapjára tűzte ki. Európában a virágkereskedő szervezetek propagálni kezdték az ünnepet, ennek hatására gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön és hazánkban is.

Hazánkban az első Anyák napi ünnepet 1925-ben, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezésében tartották, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

Május első vasárnapja, talán mindannyiunk életében az egyik legszebb és legfontosabb ünnep, hiszen ezen a napon köszöntjük az életünkben legkiemelkedőbb szerepet betöltő személyeket, az édesanyákat. Hazánkban 1928 óta emlékszünk meg és tartjuk hivatalos ünnepként.

Köszöntjük az édesanyákat!

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.