2020. június 2. kedd
Likefestoon / Aktuális / Kossuth Lajos által üzentünk a jövőnek

Kossuth Lajos által üzentünk a jövőnek

A felújítás után hamarosan újra felállítják Kossuth Lajos szobrát. Ezt megelőzően péntek reggel elhelyezték az időkapszulát a szobor talapzatába.
Péntek délelőtt a képviselő-testület tagjai gyülekeztek a Kossuth utca – Rákóczi utca sarkán épülő szobortalapzat mellett (az MSZP-s képviselők nem voltak jelen).

Az 1902-ben felavatott, Horvay János által készített Kossuth-szobrot és talapzatát Bánfi Gábor kőfaragó-restaurátor művész vezetésével bontották szét korábbi helyén még tavaly decemberben. A szakember nemrégiben elkészült a szobor és a mészkövek felújításával, így megkezdődhetett a szobor újraállítása.

A szobor áthelyezését nagy politikai viták övezték, végül a testület júniusban döntött az új helyszínről. Augusztus elején az Iványi Építőmester Kft elkezdte a szobor alapjának elkészítését, majd ezen a héten Bánfi Gábor vezetésével megkezdődött a szobor talapzatának összeépítése. Ebbe a talapzatba helyezte el péntek reggel Dr. Dancsó József polgármester, Zalai Mihály alpolgármester és Bánfi Gábor az időkapszulát.

– Orosháza egyik legjelentősebb szobra kerül méltó helyre a következő napokban, bár egyesek komoly vitákat gerjesztettek körülötte. A Kossuth-szobor csaknem az eredeti helyszínén lesz felállítva és Kossuth Lajos karját vádlón ismét Arad felé emeli majd. A művészeti lektorátus véleményét is maximálisan figyelembe véve a szobor új helyén ékköve lehet Orosházának – mondta Dr. Dancsó József polgármester aki hozzátette, az időkapszulában Orosháza jövőbeli lakosságának kívánják azt üzenni, hogy milyen fontosnak tartják Kossuth Lajos személyét és magát az emlékművet.

Forrás oroscafe,com

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Nyitnak a játszóterek

A korlátozások további enyhítése után Mezőkovácsházán ismét igénybe lehet venni a közösségi számára korábban nyitott …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.