Likefestoon / Aktuális / Kincsre vadásznak Kaszaperen

Kincsre vadásznak Kaszaperen

Egy kincsekkel teli óriásládát szeretne a felszínre hozni a kaszaperi önkormányzat. A ládát, a levéltárban talált adatok szerint, a falu egykori nagykútjában rejtették el.

– Véletlenül bukkantunk a levéltárban a Békés Megyei Régészeti és Művelődéstörténeti Társulat 1882-1883-as évkönyvében egy főtitkári jelentésre, amely addig nem ismert kaszaperi titkot tárt elénk – idézte fel Csürhés István, Kaszaper polgármestere.

Az egykori Kállay család birtokán állt az úgynevezett kaszaperi nagykút. A leírás szerint az 1800-as évek végén több idős ember is emlékezett arra, hogy egy emberöltővel azelőtt óriási ládát akartak a kútból  kiemelni, ami „történelmi értékű tárgyakkal” volt teli. A ládát megtalálták, a rajta lévő karikára kötelet erősítettek és tizenkét ökörrel próbálták felhúzni. Sikerült is a kút szájáig, ám ekkor a karika leszakadt, a láda visszaesett. A kincsvadászat abbamaradt.

– A leszakadt karikát állítólag az 1848-as forradalomig a községházán őrizték – folytatta a polgármester. A láda a történelem viharai miatt a kútban maradt, majd a kút is eltűnt a föld színéről. Kérésünkre a földhivatal összevetett egy II. József korabeli katonai térképet a mai állapotokkal. Viszonylag behatárolható, hol lehetett a kút – nyilatkozta a polgármester.

A marhahajtó út közelében két kút volt, az egyik Kállay Ödön birtokának közepén, a másik kút a szomszéd birtok szélén állt. Szakemberek segítségével a kaszaperiek meghatározták az építmények GPS koordinátáját.

Kaszaper önkormányzata kiemelt kérdésként kezeli a település múltjának megismerését, a feltárt értékek megőrzését, megismertetését.

– Az ezredfordulón, a hitelesítő ásatás során, egy Szent István korabeli és egy IV. Béla korában épült templom maradványai is előbukkantak. Hat-hét házhely, egy kovácsműhely is a régészek elé tárult. Egy másik ásatás kapcsán pedig 6000 éves, bronzkori sáncra találtak a szakemberek, ugyancsak a mai Kaszaper határában, az egykori Kaszapereg területén – folytatta Csürhés István. A kaszaperi önkormányzat szeretné, ha nem csak írásos nyomai maradnának az ásatásoknak. Céljuk egy történelmi emlékhely létesítése, ami a környék egyik turisztikai látványossága lenne és az oktatásban is szerepet kaphatna.

A kaszaperi önkormányzat célja egy történelmi emlékhely kialakítása. Szeretnék hatvan-hetven centiméter magasságig felhúzni az egykori templomok falát, újra kiemelnék a sáncot. A területen több kor egykori lakóotthonainak maradványait rejti a föld, ezeket is bemutatnák az utókornak.

A képviselő-testület a legutóbbi, márciusi ülésén döntött arról, hogy az Orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeummal közösen pályázatot nyújtanak be az építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma felhívása alapján, közhiteles nyilvántartásban szereplő régészeti lelőhelyek tudományos célú feltárásának és állagmegóvásának támogatására.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.