2020. június 5. péntek
Likefestoon / Aktuális / Kérdőjelek! – Mi az igazság?

Kérdőjelek! – Mi az igazság?

 

A napokban felreppentek hírek Tótkomlós irányából és úgy tűnik, hogy bizonyos pályázatok kapcsán egyre több a kérdőjel. Elképzelhető, hogy a tókomlósi önkormányzatra, sőt más önkormányzatokra és civil szervezetekre is  jelentős visszafizetések várnak, amennyiben a jogorvoslati kérelmüket nem fogadják el, és a bíróságon sem tudják megvédeni az álláspontjukat. Ami biztos, hogy a közösségi oldalakon sokak által valóságnak hitt, ugyanakkor mások által álhírnek nevezett információk egy része egészen a HVG-ig, Magyar Narancs-ig, sőt az RTL televízióig is eljutott.

Zsura Zoltán (akkor még ellenzéki képviselő) Hadházy Ákossal 2019. feburár 28-án
“tájékoztatót” tartnak a szerintük gyanús aláírásgyűjtésről

 

A megjelent hírekből szemezgetve felmerül a kérdés, hogy Tótkomlós jelenlegi vezetését valóban meglepetésként érte-e a minisztérium közleménye. Ugyanis 2019 februárjában – az akkor még ellenzéki képviselő azóta polgármesternek megválasztott – Zsura Zoltán és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő jelenléti íveket mutattak be, melyek véleményük szerint kétes eredetűek voltak, ezzel pedig nem csak médiafelhajtást, de feljelentéseket is generáltak. Ennek nyomán éppen a Tótkomlós Város Önkormányzata által vezetett Konzorcium projektjével szemben indultak eljárások – ahogy azt a napokban írják a fent említett médiumok. Mindez odavezetett, hogy több száz millió forintot is visszakövetelhetnek a konzorciumi partnerektől.

Zsura Zoltán az általa vitatott jelenléti ívet mutatja (2019. február 28.)

 

Az “ügy” kapcsán az érintettek elmondták, hogy tény, hogy a szabálytalansági döntésben megjelölt három, egyenként százezer forint értékű rendezvény nem valósult meg a tervezett időpontban, de valótlan adatszolgáltatásról csak akkor beszélhetnénk, ha a tervezett rendezvény után, a rendezvénnyel kapcsolatosan került volna benyújtásra adatszolgáltatás, illetve támogatás elszámolására irányuló kérelem. De a tervezett időpontban meg nem valósult rendezvények vonatkozásában nem is történt költségérvényesítés, nem történt számla benyújtása, nem történt támogatás igénybe vételének még csak a kísérlete sem. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a három elmaradt rendezvény – egyébként támogatás elszámolására be nem nyújtott – költsége háromszor 100 000,-Ft, azaz összesen 300 000,-Ft lett volna. Mivel ezekről az elmaradt rendezvényekről  számla nem került benyújtásra, így senki sem károsult meg, de a vita alapját képező rendezvények összege egyébként is eltörpül a projekt összértékéhez képest, így rendkívül méltánytalannak és jogszabálysértőnek tartják azt a szabálytalansági döntést, amely néhány adminisztrációs hiba miatt a legsúlyosabb szankciót helyezi kilátásba.

A magyarnarancs.hu által megszerzett, “kiszivárgott” minisztériumi levél

 

Zsura Zoltán polgármester az elmúlt napokban nyilatkozatot is tett, amiben arról számolt be, hogy tudták, hogy az üggyel kapcsolatban szabálytalansági eljárás indult, és erre első körben reagáltak is.

Információnk szerint a konzorcium tagjai határozottan és nyomatékosan visszautasítják a megállapításokat. Az érintett projektet megvalósító szervezetek úgy gondolják, joggal bíznak a szabálytalansági eljárás pozitív végső lezárásában.

A Dél-Békés Mentőcsoport vezetőjét, Fejes Róbertnét is kérdeztük az elmúlt hetekben megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban, aki elmondta, hogy az említett hírportálokon ugyanaz az újságírói kör, a körülöttük csoportosuló, álhírek terjesztésében résztvevőkkel együtt már jó ideje valótlan állításokkal, rosszindulatú, hangulatkeltő szándékkal a Dél-Békés Mentőcsoportot és többek között a tótkomlósi önkormányzatot is próbálják egybe mosni. Azt a látszatott keltik, mintha az önkormányzat esetleges pénzvisszautalása a mentőcsoport miatt történne. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Dél-Békés Mentőcsoport semmilyen formában nem vesz részt a tótkomlósi projektben. Arról tájékoztattak, hogy a közölt döntéssel szemben a Konzorcium vezetője jogorvoslati kérelmet nyújtott be, ezen kívül visszafizetni is csak akkor kell az esetlegesen megállapított összeget, ha erre egy külön határoz kötelez.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben alapítványunk vonatkozásában valótlan tényeket állítottak nagy nyilvánosság előtt, így követeljük olyan helyreigazító közlemény közzétételét, amelyből kitűnik, hogy a közlés mely tényállításai valótlanok, megalapozatlanok, és ehhez képest, melyek a való tények.

Simonka György is reagált a hírekre. Elmondta, hogy az említett tótkomlósi projektekhez semmilyen módon nem kapcsolódik, és erről a projektről ismerete is alig van. Facebook oldalán azt írta, nem is érti, hogy őt miért keverik bele az ügybe, ha csak nem azért, hogy össze nem tartozó dolgokat egybemosva őt is szapulva tisztességes embereket és szervezeteket próbáljanak méltatlan módon bántani. Továbbá azt állítja, hogy mindig ugyanazok az emberek és ellenzéki portálok próbálnak meg vele kapcsolatban való tényeket hamis színben feltüntetni, sokszor álhírek terjesztésével. “Miattam tisztességes, eredményesen cselekvő szervezeteket és személyeket támadni szerintem hitvány jellemre vall.

Különösen aljas dolognak tartom, hogy a DBMCS-t aki a koronavírus-elleni védekezésben főszerepet vállalt, és hónapok óta emberek életének megmentésén fáradozik – is – célkeresztbe vették. A DBMCS munkáját önkéntesként segítem a koronavírus elleni védekezésben, a veszélyhelyzet kihirdetésének első percétől kezdve.

 

“Hiszem, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése alatt kiosztott több mint

100 ezer liter fertőtlenítő szer, több mint

50 ezer maszk és gumikesztyű, valamint a

hiteles forrásból származó információk, melyek

önkénteseink odaadó munkája nélkül nem valósulhatott volna meg, hozzájárult ahhoz, hogy

Békés megyében a legalacsonyabb a koronavírus általi megbetegedések száma.

És nagyon bízom abban, hogy a  megjelent álhírek és terjesztőik nem szegik kedvét az önkénteseink áldozatos munkájának, és a továbbiakban is eredményesen járulhatunk hozzá a járvány elleni védekezéshez. “

Engem évtizedek óta támadnak igazságtalanul, ezt eddig is elviseltem, ezután is kibírom, annak reményében, hogy egyszer kiderül a teljes igazság. Ha én vagyok a célpont, akkor rám lőjenek, ne másokra, de azzal legyenek tisztában, hogy tovább nem tűröm a gyalázkodást, a megfelelő polgárjogi és büntetőjogi lépéseket már meg is tettem. Ezekkel párhuzamosan pedig sajtóperben és sajtó-helyreigazításban kérem, hogy a rólam szóló valótlan, illetve megalapozatlan, ellenséges, hangulatkeltő, sértő állításokat vonják vissza, és a valós tényeket jelentessék meg.”

Simonka György szerkesztőségünkhöz eljuttatta néhány sajtó-helyreigazítási kérelmét, melyeket olvasóinkkal az alábbiakban megosztunk:


 

 

Nézze meg ezt is!

Mit szabad egy politikusnak, hol a határ?

Míg Novák Katalin államtitkár azt vallja, hogy „ebben a nehéz helyzetben az álhírek terjesztése helyett …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.