Likefestoon / Aktuális / Kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa-virágzásra

Kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa-virágzásra

Ezen a héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borulhat – írta az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Az elmúlt hét első felében napos, száraz, szeles és meleg idő köszöntött be térségünkbe. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, így a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 cm-es rétegben sokat száradt a talaj. Csütörtöktől szombatig sokfelé esett az eső, de mennyisége többnyire 5 mm alatt maradt. A felhős, csapadékos napokon kissé gyengült a nappali felmelegedés, de vasárnap már országszerte 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A talaj továbbra is telített vízzel, a belvíz továbbra is igen nagy területeket érint, az Alföld nagy részén és foltokban a Dunántúlon is másodfokú, kevesebb helyen első fokú készültség mellett folyik a védekezés. A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-es rétegben általában 10 fok fölé emelkedett.

Ezen a héten marad a meleg idő. A hőmérséklet csúcsértéke végig 20 fok körül, kissé fölötte alakul majd. Éjszakai fagy nem várható. Jellemzősen sok lesz a napsütés, csapadék (zivatar is) két hullámban valószínű: kedden és csütörtökön-pénteken, egyébként száraz időre várható. A heti összcsapadék (április 16-án reggelig) a jelenlegi számítások szerint az Alföldön többnyire 2 és 5, a Dunántúlon 10 és 20 mm között valószínű. Ezzel együtt a belvízhelyzetben jelentős javulás lehet. A permetezést több napon is szeles idő zavarja majd; különösen a kedd, a csütörtök, a péntek és a vasárnap ígérkezik szelesnek, főleg a Dunántúlon.

A meleg időben a gyomok is kelésnek, erős fejlődésnek indulnak, a talajban nedvesség és hő egyaránt előfordul. A márciusi hideg idő után érkezett 20 fokos meleg hatására szinte egyszerre virágoznak, borulnak majd a héten virágba a gyümölcsfák. A kötődést lehűlés, fagy nem akadályozza, de a rovarok beporzómunkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd. Összességében azonban kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa-virágzásra. A talaj hőmérséklete is kissé tovább emelkedik majd, komolyabb lehűlés a következő 10-12 nap során nem valószínű, vethető lesz a kukorica. Az utóbbi napokban pedig elszaporodtak a száraz fű- és bozóttüzek, ezekre a csapadékmentes napokon továbbra is számítani kell.

A február 1-től összegzett, 6 Celsius-fokos bázishőmérséklettel készült hőösszeg-ábrák szerint idén március elején volt egy kisebb fölmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő, a felmelegedés a hónap legvégén érkezett, mely tartósan meg is maradt. Összességében még így is az átlagos értékek fölött járunk, hiszen az április eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is – írja az OMSZ.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Életlen késsel még almát sem lehet pucolni!

A mai napon érdekes írás érkezett szerkesztőségünkhöz, melyet a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás tegnapi napon megtartott, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.