Likefestoon / Aktuális / Hímes tojások Csanádapácáról

Hímes tojások Csanádapácáról

A családapácai Borza Árpádné életében a hímes tojás nemcsak a húsvétot jelenti, hanem mindent. A 79 éves asszonynak ez az élete. Örül, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret.

A néni csanádapácai otthonában tálcákon, kosarakban, dobozokban sorakoznak a hímes tojások. Egyik szebb, mint a másik. Titkuk, hogy készítőjük mindegyiket kézzel festette, előrajzolt minta nélkül.

Borza Árpádnét egy súlyos betegség és egy csúnya hímes tojás látványa kötelezte el egy életre a tojásfestéssel.

– Kerámiafestő voltam, tálakat, vázákat készítettem külföldre és belföldre. Ám jött egy szívinfarktus, ami megváltoztatta az életem. A kerámiadíszítés attól kezdve fizikai megterhelést jelentett. Egyszer valamiért Békéscsabán jártam. Egy üzlet kirakatában láttam egy csúnya hímes tojást. Felbosszantott. Olyan rettenetes volt, hogy ki nem tettem volna az ablakomba semmi pénzért! Ahogy hazaértem, kézbe vettem egy tyúktojást, kifújtam és megfestettem. Így kötöttem „házasságot” egy életre a tojásfestéssel. Ennek immár 31 éve. Azóta sem untam meg – mesélte Borza Árpádné, akinek a minták a fejében és a „kezében” vannak.

A csanádapácai néni sajátos technikával, porcelánzománccal díszíti a tojásokat, attól fényesek, erősebb tartásúak lesznek. Libatojást használ, amiket egy keltetőben vásárol. Nem aprózza el, egyszerre ezer darabot is vesz, amit otthon a férjével együtt kifújnak. A tojásfehérjét és sárgáját megsütik, amit a jószágoknak adnak.

– Van egy állványom, azon 21 tojás fér el. Sorban lealapozom őket, majd kezdődhet a festés – sorolta Borza Árpádné, akitől azt is megtudtuk, nemcsak húsvét előtt fest tojásokat, hanem egész évben. Egy év alatt körülbelül háromezret. A minták közül kedveli a gyöngyvirágost, a pipacsost, a margarétást, a matyó rózsásat. Mint mondta, fontos, hogy a színek harmóniában álljanak egymással, no meg a mintával is.

A Csanádapácán készült hímes tojások eljutottak már szerte a világba.

– EBorza Árpádné tojásai1gyszer egy anya és a lánya jött el hozzám. Egy németországi rokonuk járt látogatóban náluk, és meglátta a vitrinben az általam készített hímes tojást. Megbízta a rokonait, hogy szerezzenek neki is. A következő évben az anya és a lánya már a német rokon szomszédainak küldte el a hímes tojásaimat – sorolta Borza Árpádné, akit az idei húsvét, a hideg miatt kissé elszomorít.

– Ennek ellenére a hagyományaink szerint ünnepeljük húsvétot. Lesz az asztalon sonka, kolbász. Sütünk kalácsot, főzünk kocsonyát. Úgy, ahogy még édesanyám idejében tanultam. A locsolókat is szívesen fogadom, csak ne hideg vízzel öntözzenek meg! S hogy mit kapnak ajándékba? Az csak természetes, hogy egy-egy általam festett tojást…

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol

VAN, AMI NEM FÉR BELE. Feljelentés az internetes oldalunkat feltörők ellen (KATT IDE!)    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.